-
جمعه, ۹ اسفند ۱۳۹۸، ۰۲:۴۷ ق.ظ

نگرانی دوم صهیونیستها مربوط به فلسطینیان است. صهیونیستها به خوبی میدانند که توانمندی و انگیزه فلسطینیان برای بازپسگیری اراضی اشغالیشان بسیار بیشتر از گذشته شده است. اکنون بیش از یک سال و نیم از برگزاری سلسله تظاهراتهای بزرگ بازگشت سپری میشود و فلسطینیان یک بحران امنیتی فراگیر را برای رژیم اسرائیل به وجود آوردهاند.
پایگاه صهیونپژوه خیبر، رژیم صهیونیستی درحال حاضر با بحران سیاسی مواجه است، چراکه مدت زیادی است به دلیل اختلافات سیاسی میان احزاب مختلف در اراضی اشغالی، این رژیم موفق به تشکیل کابینه نشده است. بسیاری از کارشناسان و ناظران سیاسی معتقدند که این مسأله موجب ظهور و بروز بحرانی فراگیر در اراضی اشغالی شده است.
در این میان اما صهیونیستها تمام تلاش خود را به کار بستهاند تا ضمن سرپوش گذاشتن بر وجود بحران در اراضی اشغالی و اختلافات گسترده میان احزاب و جریانهای مختلف، به نوعی بحران مذکور را به دیگر کشورهای منطقه بکشانند.
برای بررسی بیشتر این مسأله پایگاه صهیونپژوه خیبر گفتگویی را با «جعفر قنادباشی» کارشناس و تحلیلگر مسائل سیاسی غرب آسیا ترتیب داده است که مشروح آن در ذیل آمده است.
*همانطور که مستحضر هستید رژیم صهیونیستی با نوعی بحران در ساختار سیاسی خود مواجه شده است و هماکنون گمانهزنیهای بسیاری پیرامون برگزاری سومین انتخابات کنیست در اراضی اشغالی مطرح میشود. ارزیابی شما از آخرین وضعیت سیاسی صهیونیستها چیست؟
رژیم صهیونیستی درحال حاضر با یک بحران بیسابقه مواجه است بدینمعنا که این رژیم در طول کمتر از یک سال ۲ انتخابات برگزار کرده اما در نهایت موفق به دستیابی به توافقی برای تشکیل کابینه نشده است. وضعیت به گونهای است که احتمال برگزاری سومین انتخابات در اراضی اشغالی نیز وجود دارد. بنابراین، این مسأله نشان از عمق اختلافات میان احزاب مختلف در اراضی اشغالی دارد.
نکته دیگر این است که «بنیامین نتانیاهو» نخستوزیر رژیم صهیونیستی دارای ۳ پرونده فساد و کلاهبرداری است و این بحران برای یک نخستوزیر صهیونیست بیسابقه است. اکنون نتانیاهو به جز نخستوزیری، مسئولیت اداره چند وزارتخانه ازجمله وزارت جنگ را نیز برعهده دارد و این به معنای بحران عمیق در اراضی اشغالی است.
بحران دیگر در اراضی اشغالی به حزب «لیکود» به ریاست نتانیاهو بازمیگردد. درحال حاضر به اندازهای در این حزب اختلاف وجود دارد که نتانیاهو صراحتا اعلام کرد که در این حزب علیه او درحال کودتا هستند. این مسأله نیز خود نشاندهنده یک بحران است. لذا یک بحران همهجانبه را امروز در اراضی اشغالی و در صفوف صهیونیستها شاهد هستیم.
*رژیم صهیونیستی تمام تلاش خود را برای سرپوش گذاشتن بر بحران و اختلافات در اراضی اشغالی به کار بسته است. به نظر شما علت اصلی و اساسی این تلاش صهیونیستها چیست؟
مهمترین بحرانی که صهیونیستها تلاش میکنند بر آن سرپوش بگذارند، بحران «آسیبپذیری اسرائیل در شرایط منطقهای» است. در این زمینه ۲ نگرانی اساسی برای صهیونیستها وجود دارد. نگرانی اول مربوط به تحولات سوریه است. رژیم صهیونیستی در طول سالهای گذشته حمایتهای فراوانی را از داعش در سوریه به عمل آورد اما این گروه تروریستی با شکست مواجه شد و اکنون سوریه درحال قدرت یافتن است. طبیعی است که صهیونیستها از افزایش قدرت سوریه نگران باشند.
نگرانی دوم صهیونیستها مربوط به فلسطینیان است. صهیونیستها به خوبی میدانند که توانمندی و انگیزه فلسطینیان برای بازپسگیری اراضی اشغالیشان بسیار بیشتر از گذشته شده است. اکنون بیش از یک سال و نیم از برگزاری سلسله تظاهراتهای بزرگ بازگشت سپری میشود و فلسطینیان یک بحران امنیتی فراگیر را برای رژیم اسرائیل به وجود آوردهاند.
توانمندی و انگیزه فلسطینیان ساکن کرانه باختری نیز به همین صورت افزایش یافته است و روزانه شاهد درگیریهای گسترده میان صهیونیستها و فلسطینیان ساکن کرانه باختری هستیم، چراکه آنها نیز خواستار پایان اشغالگری هستند. بر این اساس، میتوانیم بگوییم که اسرائیل اکنون نهتنها از لحاظ داخلی با یک بحران جدی رو به رو است، بلکه از لحاظ وضعیت منطقهای نیز در یک موقعیت بسیار متزلزل و آسیبپذیر قرار دارد.
*رژیم صهیونیستی از زمان اعلام موجودیت خود همواره تلاش کرده است تا خود را به عنوان یک «افسانه شکستناپذیر» در منطقه و جهان جلوه دهد؛ حال آنکه بسیاری از گزارشها در عرصههای منطقهای و بینالمللی حاکی از رو به زوال بودن حیات این رژیم است. این مسأله را چطور ارزیابی میکنید؟
دقیقا همینطور است. شما ببینید حتی خود رسانهها و کارشناسان اسرائیلی به این مسأله اذعان میکنند که اسرائیل بدون تهاجم بیرونی و مبارزات مسلحانه ممکن است ازهم فروبپاشد. اکنون صهیونیستهای ساکن اراضی اشغالی احساس ناامنی فراگیر دارند و احساس میکنند که اسرائیل تضعیف شده است. در حال حاضر تمایل برای «مهاجرت معکوس» در اراضی اشغالی زیاد شده است و افراد زیادی هستند که تمایل به ماندن در این اراضی را ندارند.
زمانی که شما میبینید حزبی تحت عنوان حزب «آبی ـ سفید» در اراضی اشغالی تشکیل میشود و ۵۰ درصد از ساکنان اراضی اشغالی به آن رأی میدهند، این نشان میدهد که ۵۰ درصد از اسرائیلیها نسبت به ساختار سیاسی موجود در اراضی اشغالی ناامید هستند. این مسأله خود نشان از آسیبپذیر بودن رژیم صهیونیستی دارد.
رشوهخواری و فساد گسترده در دستگاه کنونی رژیم صهیونیستی نیز موجب آسیبپذیرتر شدن این رژیم شده است. این نکته را نیز باید در نظر گرفت که بسیاری از شکافهای موجود در اراضی اشغالی علنی نمیشود و تنها بخشی از آنها درز پیدا میکند. لذا از تمامی ابعاد ازجمله ابعاد سیاسی، نظامی، امنیتی، اقتصادی و … رژیم صهیونیستی علیرغم حمایتهای گسترده آمریکاییها، هماکنون درحال اضمحلال است.
*«مایک پمپئو» وزیر خارجه ایالات متحده آمریکا اخیرا در اظهارنظری خطاب به سران کشورهای عربی اعلام کرده است که با اسرائیل تعامل کنید. دیدگاه شما درخصوص این رویکرد رسمی و علنی آمریکا مبنی بر لزوم وجود روابط حسنه میان اعراب و تلآویو چیست؟
نکته حائز اهمیت دراین خصوص این است که متأسفانه مُهرههایی که با «دونالد ترامپ» رئیسجمهور آمریکا کار میکنند، همچون خودِ او بیشترین تأثیرپذیری را از رژیم صهیونیستی دارند. در واقع، خودِ «پمپئو» با لابی صهیونیسم به پست وزارت خارجه آمریکا رسید. اگر صهیونیستها نبودند، او نیز وزیر خارجه نبود. لذا به خاطر دِینی که وزیر خارجه آمریکا به صهیونیستها دارد، مواضع اینچنینی اتخاذ میکند.
در حقیقت، هم «ترامپ» و هم «پمپئو» با اتخاذ مواضع علنی در حمایت از رژیم صهیونیستی امیدوارند از حمایت صهیونیسمِ جهانی و ثروت مالی آن بهرهمند شوند. لذا تلاش میکنند با خوشخدمتی به اسرائیل، شانس خود را در انتخابات آینده آمریکا را افزایش دهند. جلب رضایت لابیهای صهیونیستی در آمریکا برای مقامات کنونی این کشور بسیار مهم است. کارهایی که ترامپ برای اسرائیل کرد بیسابقه بوده است.
به رسمیت شناختن حاکمیت اسرائیل بر جولان و انتقال سفارت آمریکا به قدس اشغالی بخشی از این کارها و خوشخدمتیها است. در عرصه نظامی نیز بیشترین کمکها را به صهیونیستها ارائه کرده است. امروز نیز پمپئو در همان مسیر ترامپ گام برمیدارد.