-
چهارشنبه, ۲۸ اسفند ۱۳۹۸، ۰۹:۴۵ ق.ظ

چامسکی در بیانیهای مشترک با برخی اندیشمندان آمریکایی، انگلیسی و کانادایی درباره نقش رسانهها در نبرد اسرائیل و غزه ۲۰۱۲ از رسانههای غربی به خاطر پوشش یکجانبه جنگ انتقاد کرد و این مسئله را غیرقابل قبول و ظالمانه خواند و از خبرنگاران خواست در اعتراض به استفاده ابزاری خبرگزاریهای غربی از آنها، اعتصاب و از همکاری با این خبرگزاری خودداری کنند.
پایگاه صهیونپژوهی خیبر، آورام نوآم چامسکی (Avram Noam Chomsky) در ۷ دسامبر ۱۹۲۸ در فیلادلفیا، پنسیلوانیا در خانوادهای یهودی و روستبار به دنیا آمد. چامسکی زبانشناس، فیلسوف آنارشیست و نظریهپرداز آمریکایی است. از او بهعنوان پدر زبانشناسی نوین یاد میشود. او استاد بازنشسته دپارتمان فلسفه و زبانشناسی مؤسسه تکنولوژی ماساچوست آمریکا است.
همچنین وی مقالات متعددی در نقد سیاستهای خارجی دولت ایالات متحده آمریکا دارد. درک چامسکی از سازوکار امپریالیسم آمریکا و توانایی همیشگی او برای فهم دورنمای کلی سیاستهای آمریکا به مخالفت او با دخالت نظامی آمریکا در کوزوو، افغانستان و عراق و همچنین جنگ بوش بر ضد تروریسم منجر شد.
او در سال ۱۹۸۰ بر کتاب روبر فوریسون که در حقیقت داشتن هولوکاست تردید کرده بود، مقدمهای نوشت. اگرچه این مقدمه تنها به دفاع از آزادی بیان میپرداخت، با واکنشهای سختی مواجه شد. وی بعدها آشکار ساخت که از وی مطلبی در دفاع از آزادی بیان خواسته شده بود و او از استفاده از آن به عنوان مقدمه کتاب مذکور اطلاع نداشت.
در دهههای ۷۰ و ۸۰ میلادی چامسکی به همراهی جان پیلجر (John Pilger) از معدود کسانی بودند که از نسلکشی «پنهان» در تیمور شرقی سخن گفتند. وی به تمامی رؤسای جمهور آمریکا، حتی جان اف کندی که محبوبیتی باورنکردنی دارد، با دیدی انتقادی مینگرد. او در این باب کتاب «تفکری دوباره به کاملوت: جان اف کندی، جنگ ویتنام و فرهنگ سیاسی آمریکا» را نوشتهاست.
چامسکی در بیانیهای مشترک با برخی اندیشمندان آمریکایی، انگلیسی و کانادایی درباره نقش رسانهها در نبرد اسرائیل و غزه ۲۰۱۲ از رسانههای غربی به خاطر پوشش یکجانبه جنگ انتقاد کرد و این مسئله را غیرقابل قبول و ظالمانه خواند و از خبرنگاران خواست در اعتراض به استفاده ابزاری خبرگزاریهای غربی از آنها، اعتصاب و از همکاری با این خبرگزاری خودداری کنند.
وی همچنین در این بیانیه از مردم غزه درخواست کرد با استفاده از امکانات موجود با همه مراکز خبری تماس بگیرند و واقعیتها را بهطور منصفانه منعکس کنند. وی معتقد است: «در پس ظاهر بیطرفانه شرح مسائل اجتماعی (از طریق گزارشهای تلویزیونی، تحلیلهای سیاسی یا اخبار رادیو) پیشفرضها و اصول ایدئولوژیکیای نهفتهاست که وقتی آنها را افشا میکنیم، فرو میریزند.»
او در مورد فلسطین چند کتاب نوشته است:
- مثلث سرنوشتساز، فلسطین، آمریکا و اسرائیل، ترجمه عزتالله شهیدا، وزارت امور خارجه، دفتر مطالعات سیاسی و بینالمللی، تهران، ۱۳۶۹.[1]
این کتاب درباره رابطه بین آمریکا، اسرائیل و فلسطینیهای عرب بوده و به بررسی ریشههای این رابطه و پیامدهای معنادار آن برای فلسطینیها و دیگر عربها میپردازد. این کتاب به صورت عمده بر جنگ 1982 لبنان و تبعیض معظم رسانهها و اندیشمندان آمریکایی در حمایت از صهیونیسم (بنا بر نظر چامسکی) متمرکز است.
- غزه در بحران، ترجمه محسن عسکری جهقی، نشر ثالث، تهران، ۱۳۹۸.[2]
از هدف قرار دادن مدارس و بیمارستانها گرفته تا استفاده بیرویه از فسفر سفید، رفتار اسرائیل در «عملیات سرب گداخته» منجر به عصبی/نگران شدن حتی سرسختترین حامیان آن شده است. این کتاب مجموعهای از مصاحبهها و مقالات نوام چامسکی و إیلان پاپه است که عملیات سرب گداخته شده اسرائیل را بررسی میکند.
کتاب «غزه در بحران» نیز حاصل کوششهای محققی با عنوان جان بارت است که مصاحبهای با چامسکی درباره فلسطین در سال ۲۰۰۷ انجام داده و استقبال از آن مصاحبه وی را به صرافت گردآوری این کتاب انداخته است.
در این کتاب مصاحبه بارت با چامسکی در سال ۲۰۰۷ و نیز مصاحبهای با حضور چامسکی و ایلان پاپه در همین موضوع در کنار مجموعهای از مقالات پژوهشی مؤلف درباره مداخلات آمریکا و اسرائیل در موزع فلسطین و غزه و نیز مقالهای درخشان از چامسکی درباره غزه با عنوان «غزه ۲۰۰۹: تمامی این درندگان را یکجا نابود کنید» درج شده است.
- جدیدترین کتاب ایشان درباره فلسطین (On Palestine) است که در سال 2015 چاپ شده است.[3]
عملیات تیغه محافظتی، تازهترین یورش اسرائیل به غزه، هزاران فلسطینی کشته را بر جای گذاشت و راه را برای یک زمینقاپی دیگر اسرائیل هموار کرد. موضوع این کتاب این است که چگونه جامعه بینالملل میتواند به اسرائیل فشار آورده تا به نقض حقوق بشر بر علیه مردم فلسطین پایان دهد. این کتاب دنباله «غزه در بحران» کتاب تحسینشده این نویسنده است.
نویسنده: محسن محمدی[4]
[1]. Fateful Triangle: The United States, Israel and the, Noam Chomsky, Pluto Press, 1999.
[2]. Gaza in Crisis: Reflections on Israel's War Against the Palestinians, Noam Chomsky & Ilan Pappé, Haymarket Books, 2010-2013.
[3]. On Palestine, Noam Chomsky, Ilan Pappé, Haymarket Books, 2015.
[4]. دانشآموخته حوزه علمیه قم، دکتری مطالعات انقلاب اسلامی (mohsen2941@yahoo.com)