-
دوشنبه, ۴ فروردين ۱۳۹۹، ۰۹:۰۰ ق.ظ

آخرین مبحث کتاب به تاثیر و نفشآفرینی لابی یهود در چارچوب سیاستهای مقابلهگرایانه آمریکا علیه عراق میپردازد. در این چارچوب سعی شده است الگوی رفتاری لابی یهود به ویژه ایپک در دورههای کلینتون و بوش(دوم) مورد توجه قرار گیرد.
پایگاه صهیونپژوهی خیبر، هر نوع بررسی درباره سیاست داخلی و خارجی آمریکا و عوامل موثر بر نظام تصمیمگیری این کشور، ناگزیر پژوهشگر را به سوی چگونگی نقشآفرینی عوامل داخلی تاثیرگذار به ویژه گروههای ذینفوذ، فشار و لابیگر هدایت می کند.
در این زمینه میتوان از «وضعیتی دوگانه» سخن گفت که از یک سو به بافت مهاجرپذیر، ساختار تکثرگرا و بستر قانونی لابیگری این جامعه ارتباط مییابد و از سوی دیگر به ویژگیهای ذاتی قابلیتهای کارکردی گروههای فشار و لابیگر مربوط میشود.
کتاب لابی یهود سیاست خارجی آمریکا که پروژهای تحقیقاتی است، در قالب چهار فصل با بازنگری نقشآفرینیهای فشار و لابی، زمینه تحلیل نقش لابی رژیم صهیونیستی را در فضای تصمیمگیری خارجی آمریکا فراهم میآورد.
شناسنامه کتاب
نویسنده: دکتر سید اصغر کیوان حسینی (عضو هیات علمی دانشگاه فردوسی مشهد)
ناشر: موسسه مطالعات اندیشهسازان نور
سال نشر: پاییز 1388
صفحه: 164
نگاهی به فصول کتاب
در فصل اول که به چارچوب نظری اختصاص دارد، از زاویه نظریه تصمیمگیری به ویژه دیدگاه روزنا، جایگاه گروههای فشار ذینفوذ در عرصه تصمیمگیری خارجی آمریکا تشریح شده است.
فصل دوم عوامل موثر بر نظام سیاستگذاری خارجی آمریکا میپردازد که در محورهای عوامل خارجی، منابع داخلی، منابع حکومتی، عوامل نقشی و منابع شخصیتی خلاصه میشود. در این میان به نقش گروههای فشار و لابیگر و زمینههای قدرتیابی آنان در جامعه و سیاست آمریکا اشاره شده است. این پدیده دستکم از دو بستر قانونی و فرهنگی-اجتماعی ریشه میگیرد. در ادامه زمینههای تعامل میان این طیف از بازیگران خارجی با ارکان قدرت به خصوص قوه مجریه و کنگره تایید شده است.
فصل سوم چگونگی ظهور و قدرتیابی لابی مدافع یهود در جامعه و سیاست آمریکا میپردازد. نویسنده ضمن توجه به سابقه تاریخی مهاجرت یهودیان به این سرزمین مقاطع تاریخی گوناگون شکلگیری آمریکای نوپا تا حال حاضر (پایان دوره بوش) را مورد توجه قرار داده و تلاش کرده متناسب باشرایط سیاسی داخلی و خارجی هر دوره، اقدامات لابی یهود را بررسی کند.
این بحث در پایان جنگ جهانی دوم به ویژه تاسیس رژیم صهیونیستی، بر الگوی تعامل لابی مذکور با هر یک از روسای جمهور آمریکا تمرکز یافته است. بخش پایانی این فصل زمینههای قدرتیابی و نفوذ لابی یهود را در نظام تصمیمسازی خارجی آمریکا بازنگری میکند.
آخرین مبحث کتاب به تاثیر و نفشآفرینی لابی یهود در چارچوب سیاستهای مقابلهگرایانه آمریکا علیه عراق میپردازد. در این چارچوب سعی شده است الگوی رفتاری لابی یهود به ویژه ایپک در دورههای کلینتون و بوش(دوم) مورد توجه قرار گیرد.
بهطور کلی نویسنده بر آن بوده است که با ارائه الگوی تحلیلی نوآورانه، فضای نقادانه قابلاعتماد برای پژوهشگران این عرصه فراهم آورد، تا ضمن کمک به جریان تولید ادبیات علمی، بررسیهای مربوط به لابی مدافع یهود در آمریکا را از «تقدیر گرایی» و باورهای جزمی دور کند؛ بهخصوص که این آرا در مواردی به سوی تاکید بر حوزه عمل استثنایی و قاهرانه این لابی سوق یافته است.
منبع: مطالعات راهبردی جهان اسلام، بهار 1389، شماره 41، از ص 251 تا 252
لینک کوتاه: http://khbn.ir/l65c