-
شنبه, ۹ فروردين ۱۳۹۹، ۰۷:۰۶ ب.ظ

انسوف، خدای پنهان، درک ناشدنی و دست نیافتنی کابالا برای این که خود را باورپذیر نماید و به مخلوقات بشناساند، باید مراحلی را از اختفاء تا تجلی طی کند. سفیروت همان تجلیات دهگانهای است که انسوف بدان واسطه خود را هویدا میسازد و به وسیله آنها دست به آفرینش میزند.
پایگاه صهیون پژوهی خیبر، انسوف، خدای پنهان، درک ناشدنی و دست نیافتنی کابالا برای این که خود را باورپذیر نماید و به مخلوقات بشناساند، باید مراحلی را از اختفاء تا تجلی طی کند. سفیروت[۲] همان تجلیات دهگانهای است که انسوف بدان واسطه خود را هویدا میسازد و به وسیله آنها دست به آفرینش میزند.
به باور پیروان کابالا، از آنجا که انسوف ذاتی بیکران و وجودی لایتناهی است، سریان جهانی متناهی و ناکامل به شکل مستقیم از او امکان ندارد؛ از این رو تجلیات دهگانه، فیض الهی را در تمام کائنات منتشر میکند. این تجلیات در کابالا، گاه بخش جدایی ناپذیر ذات الهی بیان میشود و گاه ظروفی که تنها حامل فیض الهی و مجرای نیت خداوند میباشند، هرچند از او جدا نیستند.[۳] اما نظر غالب آن است که این ده سفیره از انسوف صادر شده و جزو ذات الهی است.
درک این تجلیات نورانی، بر خلاف انسوف ساده و آسان است. انوار یاد شده در مجموع شکل دهنده خدایی متعین هستند که میتوان درکش کرد و هنگام نیایش به سوی او روی آورد.[۴] هر سفیره در حقیقت مرحلهای از تجلی و آشکار شدگی خداست. این تجلیات، ریشه مخلوقات و نقاط اتصال هستی با خداوند هستند.
شیوه صدور این تجلیات در کابالای زوهری و لوریایی با تفاوتهایی بیان شده است؛ با این حال هر دو مکتب اتفاق نظر دارند که این ده تجلی، خدای مکنون و دست نیافتنی را به این عالم خاکی فرود آورده است. این ده سفیره که در امتداد هم قرار گرفته و یکدیگر را تکمیل میکنند، به ترتیب عبارتند از:
- کتر الیون: «تاج برین»
- حوخما: «حکمت»
- بینا: «فهم»
- حسد: «عشق»
- دین یا گبورا: «قدرت»
- تیفرت: «جمال»
- نصح: «پیروزی»
- هود: «عظمت»
- یسود: «بنیان»
- ملخوت یا شخینا: «سلطنت»
مبحث سفیروت برای اولین بار در کتاب سفر یصیرا بررسی شد. در این اثر، نویسنده بیان میکند که خداوند از طریق ده سفیروت و ۲۲ حرف الفبای عبری، جهان را خلق کرد. سفیروت بیان شده. در این کتاب که عبارت است از: هوا، آب، آتش، روح[۵] خدا، همچنین چهار جهت اصلی به اضافه ارتفاع و عمق[۶] با سفیروت مطرح شده در کتاب زوهر تفاوت اساسی دارد.
فاطمه مهدیه، بررسی و نقد مبانی نظری کابالیسم
پی نوشت:
[۱] در این فصول منظور از خدا همان انسوف در کابالا است که با خدای کتاب مقدس یکی فرض نمی شود.
[۲] Sephirot: در معنای تحت اللفظی عدد و رقم معنا می شود (المسیری، ۱۳۷۲- ۱۳۸۴ ،ص۱۸۷).
[۳] دقیقیان، ۱۳۷۸، ص۳۶۸
[۴] المسیری، ۱۳۷۲-۱۳۸۴، ج ۵، ص ۱۸۳
[۵] Spirit
[۶] اپستاین، ۱۳۸۵، ص ۲۷۴
لینک کوتاه: http://khbn.ir/BJeG