-
دوشنبه, ۱۸ فروردين ۱۳۹۹، ۱۰:۰۰ ق.ظ

اگر امروز آمریکاییها نمیتوانند بدون ترس نام اسرائیل را بر زبان بیاورند و هرگاه از سیاستهای این رژیم انتقاد کنند، وضعیت زندگی آنان کاملاً زیر و رو خواهد شد، حجم زیادی از این ایجاد نگرانی و وحشت را آیپک به وجود آورده است. رویارو شدن با آیپک بزرگترین کابوس مقامات دولتی و حکومتی ایالات متحده آمریکا و همینطور اعضای کنگره آمریکاست.
پرونده ویژهی «نفوذ صهیونیسم در سیستم حکومتی آمریکا»؛
شماره هفتم: آشنایی با لابی «آیپک»
پایگاه صهیونپژوهی خیبر، امروزه صهیونیستها در آمریکا، با ایجاد تشکلهای مهم و ارتباط کامل بین منافع آمریکا و صهیونیسم به یکی از بانفوذترین گروههای تأثیرگذار بر سیاست خارجی آمریکا تبدیل شدهاند. از میان ۲۸۱ سازمان و ۲۵۰ اتحادیه منطقهای، «آیپک» مادر تمامی سازمانهای صهیونیستی و بزرگترین آنهاست.
این سازمان، مسئول هماهنگی و برنامهریزی در جهت فعالیت تمامی سازمانهای صهیونیستی آمریکا و همچنین مسئول اصلی جمعآوری کمک و اعانه برای رژیم صهیونیستی است. آیپک همچنین نقش فعالی در انتخابات ایالات متحده داشته و تاکنون مبالغ هنگفتی را به آن عده از نامزدهای انتخاباتی پرداخت کرده که موفقیت آنان برای این اتحادیه بسیار مهم بوده است.
در شماره پیشین این پرونده، به آشنایی با مفهوم و کلیت بحث لابی و گروههای ذینفوذ صهیونیستی در آمریکا پرداختیم. در این شماره، به معرفی لابی آیپک، که در حقیقت مهمترین و بانفوذترین لابی یهودی – صهیونستی در آمریکاست، خواهیم پرداخت.
معرفی
«آیپک»[1] مخفف «American Israel Public Affairs Committee» و به معنی «کمیته امور عمومی آمریکا و اسرائیل» است. این سازمان صهیونیستی در سال ۱۹۵۱م. توسط «ای. ال. کنین»[2] تشکیل گردیده و در سال ۱۹۵۳م. رسماً اعلام موجودیت کرده است.
شمار اعضای این لابی تا ۱۹۷۰م. اندک بود؛ اما اکنون این کمیته حدود 100 هزار عضو دارد و هر ساله میلیونها دلار خرج سرمایهگذاری برای نفوذ در سیاستهای دولتی و قانونگذاری آمریکا میکند. مقر آیپک در واشنگتن است اما علاوهبر دفترهای اصلی خود، دفترهای دیگری نیز در شهرهای مختلف آمریکا دارد.
اگر امروز آمریکاییها نمیتوانند بدون ترس نام اسرائیل را بر زبان بیاورند و هرگاه از سیاستهای این رژیم انتقاد کنند، وضعیت زندگی آنان کاملاً زیر و رو خواهد شد، حجم زیادی از این ایجاد نگرانی و وحشت را آیپک به وجود آورده است. رویارو شدن با آیپک بزرگترین کابوس مقامات دولتی و حکومتی ایالات متحده آمریکا و همینطور اعضای کنگره آمریکاست.
موضعگیری آیپک در قبال اسرائیل
اساس شکلگیری نهادهایی مانند آیپک و سایر سازمانهای صهیونیستی پس از تشکیل اسرائیل در ۱۹۴۸م. حمایت از این رژیم و تقویت بنیههای آن برای بقا از طریق حمایتهای مالی، سیاسی و... است. آیپک و سایر سازمانهای صهیونیستی سعی دارند با ایجاد و تقویت حاشیه امنیتی بر عمر این رژیم بیفزایند. بنابراین تمام تلاشهای آنها چه در آمریکا و چه در نظام بینالملل، در همین راستا توضیح و تفسیر میشود.
پیشنهاد مطالعه:
پرونده ویژه| روند شکلگیری و جایگاه لابیهای صهیونیست در آمریکا
یکی از عوامل اصلی موفقیت نسبی آیپک در گزینش طرحهایی است که میتوانند با دنبالکردن آنها به موفقیت برسند. به معنای دیگر، آیپک در فعالیتهایی وارد میشود که امکان دستیابی به موفقیت در آن تضمین شده باشد. اکنون به برخی از فعالیتهای آیپک در حمایت از اسرائیل اشاره خواهد شد:
- کمک به بقای اسرائیل با ادعای تنها دموکراسی خاورمیانه؛
- حمایت از اسرائیل در قبال تهدیدات آتی؛
- تربیت نسل آینده رهبران حامی و طرفدار اسرائیل؛
- آموزش نمایندگان کنگره در مورد روابط اسرائیل و آمریکا؛
- افزایش همکاریهای استراتژیک برای برخورد با تهدیدات تازه؛
- تقویت اسرائیل از طریق کمکهای نظامی؛
- تشویق سیاستمداران آمریکا در جهت بزرگ جلوهدادن خطر تروریسم در منطقه؛
- توسعه روابط ایالات متحده و اسرائیل؛
- پایاندادن به انزوای اسرائیل در سازمان ملل.
در شماره بعدی، توضیحات بیشتری جهت آشنایی بهتر مخاطبان با این لابی پرنفوذ یهودی ارائه خواهد شد.
منبع:
1-آیپک؛ ابزار صهیونیسم بینالملل در آمریکا، ابراهیم رسولی، فصلنامه مطالعات فلسطین، پاییز 1387، شماره 10، صص 39 تا 62.
2-رهآورد سیاسی، مدل عملکرد لابی آیپک برای تأثیرگذاری بر سیاست خارجی ایالات متحده آمریکا، صادق باغستانی آرانی، پاییز و زمستان 1396، شماره 50، صص 153 تا 169.
3-فرمانروایان پنهان، حسین جعفری موحد، صص 231 و 232.