-
جمعه, ۲۲ فروردين ۱۳۹۹، ۱۰:۱۵ ق.ظ

با اینکه مدت زمان زیادی از تأسیس لابی جی استریت نگذشته اما این سازمان مدعی است علاوه بر آنکه گفتمان حمایت از اسرائیل بدون حمایت از تندروهای اسرائیل را حتی در میان مقامات کاخ سفید جا انداخته است، موفق به افزایش هواداران خود و جذب کمکهای فراوانی نیز شده است.
پرونده ویژهی «نفوذ صهیونیسم در سیستم حکومتی آمریکا»؛
شماره دهم: آشنایی با لابی «جی استریت»
پایگاه صهیونپژوهی خیبر، تشکلهای سیاسی آمریکا با هوشمندی کامل از فضاسازی و فرایندسازی سازمانهای اجتماعی بهرهبرده و نتایج مطلوب خود را در فضای سیاسی کسب میکنند. در واقع هماهنگی کامل میان سازمانهای اجتماعی و سیاسی آنان وجود دارد. از این میان میتوان به «آیپک» به عنوان بزرگترین لابی یهود و یک سازمان هماهنگکننده اشاره کرد. لابی صهیونیستی دیگری به نام «جی استریت» در آمریکا وجود دارد که در سال ۲۰۰۷م. تشکیل شده است.
مأموریت
برخی تحلیلگران معتقدند درست است نفوذ لابی لیبرالهای جی استریت به اندازه راستگرایان آیپک نیست اما این سازمان اکنون به عنوان یک رقیب جدی وارد منظومه لابیهای یهودی شده است. مأموریت جی استریت را میتوان به دو بخش تقسیم کرد:
۱-حمایت از رهبری دیپلماتیک و مبرم آمریکاییها به منظور دستیابی به راهحل دو ایالتی و منطقهای پهناور و صلحی فراگیر در بحران خاورمیانه؛
۲-تضمین مذاکرات خارجی در مورد اسرائیل و خاورمیانه در سیاستهای ملی و انجمن یهودیهای آمریکایی.
جی استریت نشاندهنده آمریکاییهایی است که اصولاً یهودیاند و نه انحصاراً، که از اسرائیل و خواسته آنها مبنی بر امنیت وطن یهودیها حمایت میکند. از سوی دیگر فلسطینیها هم در قسمت مربوط به خود از این دو کشور دارای اقتدار باشند و هر دو گروه در صلح و امنیت زندگی کنند. آنها معتقدند پایان کشمکش اسرائیل و فلسطین بهترین سود را برای اسرائیل، آمریکا، فلسطین و منطقه دارد.
موفقیتها
با اینکه مدت زمان زیادی از تأسیس لابی جی استریت نگذشته اما این سازمان مدعی است علاوه بر آنکه گفتمان حمایت از اسرائیل بدون حمایت از تندروهای اسرائیل را حتی در میان مقامات کاخ سفید جا انداخته است، موفق به افزایش هواداران خود و جذب کمکهای فراوانی نیز شده است.
روزنامه واشنگتن پست در این باره میگوید: «گروهی که یهودیان لیبرال به امید جمعآوری ۵۰ هزار دلار برای نامزدهای کنگره تأسیس کردند، اکنون موفق شده ۶۰۰ هزار دلار برای دهها دموکرات و جمهوریخواه جمعآوری کند و بنیانگذاران سازمان ادعا میکنند از 41 نامزد مورد حمایت سازمان 33 نامزد در انتخابات پیروز شدهاند.»
نیویورک تایمز نیز طی تحلیلی در مورد دلایل موفقیت جی استریت مینویسد: «جی استریت توانسته است ضمن اتخاذ موضع حامی اسرائیل، موضوعی حامی صلح را نیز در آن واحد اتخاذ کند و این همان چیزی است با سیاستهای اوباما سازگاری داشته و برای یهودیان آمریکایی توجیه منطقی دارد.»
رابطه جی استریت با آیپک
جی استریت به عنوان یک کمیته اقدام سیاسی فعالیت خود را آغاز کرده است و این اولین تفاوت جی استریت با آیپک است. پک به طور کلی به گروههای خصوصی بدون توجه به تعداد آنها اطلاق میشود که برای پیروزی کاندیداهای مورد نظر در انتخابات و یا شکست مخالفان با تصویب قوانینی در جهت اهداف خود سازماندهی شدهاند.
اظهارات «جرمی بن عامی»[1]، هنگام تأسیس جی استریت از یک طرف اهداف تأسیس این سازمان را مشخص میکند و از طرف دیگر میتوان رابطه آن را با آیپک نیز تشخیص داد.
وی میگوید: «مدتهای طولانی است که حامیان اسرائیل بلندترین فریادها را خطاب به راستگرایان افراطی سردادهاند؛ واژه حامی اسرائیل ملعبه دست کسانی شده است که فکر میکنند اکثریت آمریکاییها اعم از یهودی و غیر یهودی چه در جنگ عراق، چه در نواختن شیپور جنگ با ایران، یا سنگانداختن در راه خاتمهدادن به اختلافات اسرائیل و فلسطین، دیدگاههای آنها را دارند. در واقع آیپک خود را نماینده همه یهودیان آمریکا معرفی میکند.»
جی استریت با هدف دستیابی به یک راهحل پایدار در منازعه خاورمیانه وارد عرصه سیاسی آمریکا شده و با حمایت از کاندیداهای کنگره تلاش میکند قوانینی در نهاد قانونگذاری آمریکا تصویب شود تا در رسیدن به اهداف مذکور این سازمان کمک کند.
باتوجه به تفاوتهای لابی جی استریت با آیپک در نحوه نگرش به نوع حمایت از رژیم صهیونیستی، فعالیت سیاسی و تأثیرگذاری بر سیاستهای ایالات متحده آمریکا اما کماکان لابی آیپک به مراتب دارای قدرت بیشتری است و تأثیر آن بسیار فراتر از جی استریت است. در دو شماره پیشین به گوشهای از میزان نفوذ و قدرت آیپک اشاره شد؛ در قسمتهای بعدی نیز مخاطبان با این واقعیت بیشتر آشنا خواهند شد.
منبع:
جی استریت، لابی نوظهور در ایالات متحده آمریکا؛ بخشایشی، اردستانی؛ شاهدی، محمد؛ مطالعات روابط بینالملل؛ زمستان 1390 (علمی - پژوهشی)؛ شماره 17؛ صص 65 تا 90.