-
پنجشنبه, ۴ ارديبهشت ۱۳۹۹، ۱۲:۰۶ ب.ظ

این کتاب اطلاعات گستردهای در زمینه چگونگی تأثیرگذاری شخصیتهای وابسته به اسرائیل و لابی مدافعان آن در جریان تصمیمگیری اخیر آمریکا در وضعیت بعد از یازدهم سپتامبر دارد. تشریح این حوزه نقشآفرینی درباره تهاجم نظامی به عراق در سال ۲۰۰۳، حمایت از جنایات اسرائیل در غزه و از زاویه پیامدهای حضور نومحافظهکاران در کاخ سفید و پایبندی آنان به بینالمللگرایی تهاجمی برای کارشناسان و تحلیلگران سیاست خارجی آمریکا به ویژه در ارتباط با جمهوری اسلامی ایران، حائز اهمیت است.
پرونده ویژهی «نفوذ صهیونیسم در سیستم حکومتی آمریکا»؛
شماره بیستم: معرفی کتاب «قدرت اسرائیل در آمریکا»
پایگاه صهیونپژوهی خیبر، در شمارههای پیشین مطالبی در خصوص نحوه و میزان نفوذ لابی صهیونیسم در سیستم حکومتی آمریکا ارائه شد. در این شماره، کتاب «قدرت اسرائیل در آمریکا» اثر «جیمز پتراس» معرفی خواهد شد. این اثر 278 صفحهای نخستین بار با ترجمهی «حمید نیکو» در سال 1387 به همت «مؤسسه مطالعات اندیشهسازان نور» به انتشار رسیده است.
فهرست اجمالی
مقدمه
بخش اول: قدرت صهیونیسم در آمریکا
بخش دوم: اسرائیل و جنگ در خاورمیانه
بخش سوم: کارشناسان تروریسم یا کارشناسان تروریست؟
بخش چهارم: بحثها
جهتگیری اصلی
کتاب قدرت اسرائیل در آمریکا از آثاری است که بر مبنای نگرش انتقادی به بررسی حوزههای تأثیرگذاری رژیم اسرائیل در عرصههای گوناگون تصمیمسازی خاورمیانهای آمریکا در سالهای اخیر پرداخته است. جهتگیری اصلی این تحقیق حول سه محور است:
- تشریح نقش سیاستمداران وابسته به اسرائیل به ویژه طیف نومحافظهکار، در شکلدهی به سیاستهای مطلوب این رژیم در دستگاه دیپلماسی آمریکا، مانند ترویج خشونتگرایی نظاممند در عراق؛
- بررسی میزان اثربخشی لابی مدافع اسرائیل و صهیونیسم در جریان تصمیمسازی خاورمیانهای آمریکا، مانند تحریک رهبران آمریکا برای تهاجم نظامی به ایران؛
- واکاوی نقش اسرائیل در شکلگیری جریانهای تروریستی مانند ترور «رفیق حریری» یا حرکتهای ضد اسلامی چون انتشار کاریکاتورهای موهن علیه مقدسات اسلامی در دانمارک.
درباره کتاب
اولین بخش این کتاب هشت فصل را در بر میگیرد. فصل اول درصدد واکاوی نقش لابی یهود در جریان تصمیمسازی آمریکا برای تهاجم نظامی به عراق در سال ۲۰۰۳ است. فصل دوم با بررسی رابطه اسرائیل با منافع حاصل از جنگ عراق آغاز میشود. به زعم نویسنده بهرهبردار و ذینفع اصلی این وضعیت تنها رژیم صهیونیستی بوده است، زیرا با تحریک آمریکا برای حذف رژیم صدام موفق شد سرسختترین دشمن عربی خود را نابود کند. سومین فصل به بررسی شهادت دروغ «ایروینگ لوئیس لیبی» در دادگاه علیه «والری پلیم»، مأمور مخفی سازمان سیا و همسر «جوزف ویلسون»، دیپلمات بازنشسته سرویس خارجی آمریکا میپردازد.
پیشنهاد مطالعه:
پرونده ویژه| ابرشرکتهای صهیونیستی؛ حاکمان اصلی آمریکا
«سیمور هرش و حلقه مفقوده صهیونیسم – اسرائیل»، عنوان چهارمین فصل کتاب است. همانگونه که از نام این فصل برمیآید موضوع بحث، گزارشهای «هرش» در روزنامه نیویورکر درباره شکنجه در عراق است. نویسنده در فصل پنجم از وجود صدها جاسوس، عامل نفوذی و مخبر در دستگاههای دولتی و اطلاعاتی آمریکا سخن میگوید که در طول بیش از سه دهه به کمک و رهبری موساد به نفع اسرائیل فعالیت داشتهاند و در عین حال، از طریق حمایت مالی لابی صهیونیسم از متنفذان سیاسی دو حزب دموکرات و جمهوریخواه، از مصونیت لازم برخوردار بودهاند.
فصل ششم با طرح نگرشی نقادانه به رفتار امپریالیستی آمریکا به ویژه از دهه ۱۹۶۰ آغاز میشود. بارزترین جلوه اینگونه رفتارها حمایت از رژیمهای دستنشانده در آمریکای لاتین و قتلعام چند صد هزار نفر در این منطقه بوده است. نگارنده در هفتمین فصل از اثر خود به تهاجم نظامی گسترده رژیم صهیونیستی در ژوئن ۲۰۰۶ به نوار غزه با هدف نابودی رهبری فلسطینیها میپردازد. نکته مهم اینکه همزمان با وقوع این پاکسازی قومی، دولت اسرائیل و لابی مدافع آن در آمریکا، درصدد بر آمدند تا در جریان کمکهای ارسالی به دولت منتخب فلسطین مانعتراشی کنند.
آخرین فصل این بخش، به نبرد ارتش اسرائیل با نیروهای حزبالله لبنان در سال ۲۰۰۶ پرداخته است. در این رابطه همچنین به نقش لابی صهیونیسم در اعمال فشار به کاخ سفید و کنگره آمریکا برای زمینهسازی خلع سلاح و نابودی حزبالله اشاره میشود که لازمه آن «تغییر الگوی توازن قوا در صحنه داخلی لبنان از طریق خروج سوریه از این منطقه» بود.
دومین بخش کتاب مشتمل بر فصلهای نهم و دهم است. «جنگ اسرائیل با ایران؛ حریق خانمانسوز خاورمیانه در ایران»، عنوانی است که برای فصل نهم انتخاب شده است. در این فصل به بحثهای دروندولتی آمریکا و حتی میان مردم و نهادهای دولتی این کشور درباره سیاست جنگی اسرائیل علیه تهران پرداخته شده است. در این زمینه مواضع نشریات وابسته به لابی مدافع صهیونیسم برای تحریک مقامات کاخ سفید به همراهی با تلآویو جالب توجه است.
در فصل دهم کتاب، برای تشریح انگیزههای تلآویو از حمایت و مساعدت به ترویج کاریکاتورهای موهن علیه مقدسات اسلامی به مجموعهای از متغیرها و مؤلفههای مؤثر اشاره میشود.
سومین بخش اثر، مشتمل بر فصلهای یازدهم و دوازدهم است. در یازدهمین فصل کتاب، تأکید میشود که بیشتر دیدگاههای کارشناسان درباره مسئله تروریسم و خطرهای ناشی از آن به طور عمده تحت تأثیر ملاحظههای ایدئولوژیک قرار دارد یا «ادراک روانشناسانه» را بهعنوان مبنای تحلیل خود برگزیدهاند، در حالی که در مسیر واکاوی این موضوع و ریشههای آن باید از خشونتهای سیستماتیک و فراگیر غرب و اسرائیل علیه گروههای خاص سخن گفت.
مبحث «حملات انتحاری» عنوان دوازدهمین فصل کتاب است که در چارچوب آن به سیاست آمریکا در زمینه نامقدس شمردن حرکتهای انتحاری توجه شده است، در حالی که بر اساس فرهنگ اسلامی این حرکتها کاملاً اخلاقی و مقدس هستند.
چهارمین بخش از اثر در برگیرنده فصلهای سیزدهم و چهاردهم است. بررسی الگوی فکری «نوام چامسکی»، منتقد نامی سیاست خارجی آمریکا، محور بحث فصل سیزدهم است. نویسنده، چامسکی را متفکری میداند که در چارچوب نگرش انتقادی خود به رفتار امپریالیستی دولت متبوعش، هیچگاه به لابی مدافع اسرائیل و چگونگی تأثیرگذاری آن بر سیاست خاورمیانهای آمریکا توجه نکرده و حتی در اغلب موارد با ماشین تبلیغاتی لابی مذکور همراه بوده است.
نویسنده در آخرین فصل کتاب، با عنوان «مقابله با صهیونیسم و اصلاح سیاست خاورمیانهای آمریکا»، نگرش این دولت بر محور تهاجم به عراق را از جمله رفتارهای نابخردانهای تفسیر میکند که همواره با پرسشهای خاصی مواجه خواهد بود که پاسخدهی به آنها از طریق تحقیق گسترده امکانپذیر است.
در پایان ذکر این نکته ضروری است که این کتاب، اطلاعات گستردهای در زمینه چگونگی تأثیرگذاری شخصیتهای وابسته به اسرائیل و لابی مدافعان آن در جریان تصمیمگیری اخیر آمریکا در وضعیت بعد از یازدهم سپتامبر دارد. تشریح این حوزه نقشآفرینی درباره تهاجم نظامی به عراق در سال ۲۰۰۳، حمایت از جنایات اسرائیل در غزه و از زاویه پیامدهای حضور نومحافظهکاران در کاخ سفید و پایبندی آنان به بینالمللگرایی تهاجمی برای کارشناسان و تحلیلگران سیاست خارجی آمریکا به ویژه در ارتباط با جمهوری اسلامی ایران، حائز اهمیت است.
منبع:
معرفی و نقد کتاب قدرت اسرائیل در آمریکا، سید اصغر کیوان حسینی، مطالعات راهبردی جهان اسلام، پاییز ۱۳۸۷، شماره ۳۵، صص ۲۷۷ تا ۲۷۸.
لینک کوتاه: http://khbn.ir/UCW0T