-
يكشنبه, ۲۲ تیر ۱۳۹۹، ۱۰:۰۰ ق.ظ

قدرت سایبری جمهوری اسلامی نیز چندی است که مورد توجه تحلیلگران آمریکایی قرار گرفته است و از آن با ترس و واهمه یاد میکنند. مکس بوت در روزنامه واشنگتن پست در این مورد مینویسد: «ایران قادر است شبکههای رایانهای آمریکا را با حملات سایبری فلج کند.»
پرونده ویژهی «قدرت بازدارندگی جمهوری اسلامی ایران»؛
شماره ششم (پایان): سامانه پدافند هوایی و قدرت سایبری جمهوری اسلامی
پایگاه صهیونپژوهی خیبر، قدرت جمهوری اسلامی ایران برای مقابله نظامی با آمریکا روز به روز در حال گسترش بوده و هراسی بزرگ در دل مدعیان غربی انداخته است. جمهوری اسلامی با سامانه پدافند هوایی، توانسته است آسمان ایران را از حملات و جاسوسیهای دشمن حفظ کرده و امنیت را برای کشور به ارمغان آورد. همچنین قدرت سایبری جمهوری اسلامی برای مقابله با آمریکا مورد توجه تحلیلگران این کشور قرار گرفته است.
سامانه موشکی سوم خرداد
یکی از ابزارهای نظامی جمهوری اسلامی ایران برای مقابله با آمریکا در جنگ احتمالی، سامانه موشکی قدرتمند ایران است. سامانهای که لرزه به تن غربیهای پر مدعا و قدرتمندپندار انداخته است. یکی از این ابزارها، سامانه موشکی سوم خرداد است.
این سامانه توانایی هدف قراردادن هواپیماهای جنگنده، بمبافکن و موشکهای کروز را دارد. سامانه موشکی سوم خرداد برای نخستین بار اردیبهشتماه سال ۹۳ در جریان بازدید رهبر معظم انقلاب از نمایشگاه نیروی هوافضای سپاه رونمایی شد. نمونه اولیه این سامانه پدافندی شباهت زیادی به سامانه موشکی بوکام ۲ و نمونه ارتقا یافته آن شبیه به سامانه موشکی بوکام ۳ ارتش روسیه است. این سامانه امکان رهگیری ۴ هدف و شلیک همزمان ۸ موشک را نیز دارد.
پرونده ویژه| هزینههای سرسامآور جنگ با ایران برای آمریکا
پرونده ویژه| هراس آمریکاییها از قایقهای تندرو جمهوری اسلامی
در مدل اولیه این سامانه پدافندی، از موشکهای پدافندی طائر ۲ که بهینهسازی شده موشکهای ارتفاع متوسط سام روسی است، استفاده شده بود. در مدل ارتقا یافته این سامانه از موشک صیاد که نسبت به موشکهای زمینپایه طائر از برد بیشتر و دقت فزایندهای برخوردار است، استفاده شده است. مدل اولیه این سامانه توان درگیری با اهدافی تا ارتفاع ۲۵ کیلومتری و برد ۵۰ کیلومتری را دارد و در مدل ارتقا یافته توان درگیری تا ارتفاع ۳۰ کیلومتری و برد ۷۰ کیلومتری را دارد. سیستم راداری قوی این سامانه پدافندی با قابلیت جهش فرکانسی بالا ضمن رصد بخش وسیعی از شعاع خود توانایی مقابله با سامانههای جنگ الکترونیکی دشمن را دارد.
تصویر بالا یک فروند پهپاد نورثروپ گرومن آر کیو-۴ گلوبال هاوک است که قیمت آن 200 تا 220 میلیون دلار[1] برآورد شده است. در تاریخ ۳۰ خرداد ۱۳۹۸ (برابر با ۲۰ ژوئن ۲۰۱۹ میلادی) این پهپاد آمریکایی با ورود به آبهای سرزمین ایران، در آسمان تنگه هرمز توسط سپاه پاسداران انقلاب اسلامی و با سامانه سوم خرداد سرنگون شد.[2]
جمهوری اسلامی نشان داد حتی در اوج تنشها و ادعاهای آمریکایی مبنی بر جنگ با ایران، با هیچکس شوخی ندارد و کوچکترین تجاوز را بیپاسخ نخواهد گذاشت. این اقدام ایران، واکنشهای اغلب کشورهای غربی، عربی و صهیونیستی[3] را در پی داشت و موجی از ترسها، تحسینها و تعجبها را به همراه داشت.
سامانه موشکی «باور 373»
از دیگر سامانههای موشکی بسیار قوی جمهوری اسلامی، سامانه «باور 373» است که از اس 300 روسیه قویتر است. قبل از این، ایران با خرید اس 300 از روسیه، سامانه هوایی خود را تقویت کرد اما هماکنون با تولید داخلی «باور 373» به یک سامانه موشکی رویایی دست پیدا کرده است. سامانه موشکی باور ۳۷۳ (یا اس ۴٠٠ ایرانی) سامانه موشکی پدافند هوایی از نوع دور بُردِ سطح به هوا و خودکششی است.[4] باور ۳۷۳ اولین سیستم دفاع موشکی با برد بلند است، که در ایران ساخته میشود. موشک مورد استفاده در این سامانه از نوع صیاد ۴ میباشد که مجهز به یک سیستم مانورپذیری پیشرفته است. همه اجزاء سامانه باور- ۳۷۳ بر خودروهای «ظفر» و «ذوالجناح» سوار میشوند و متحرک هستند.[5] سامانه موشکی باور ۳۷۳ از فاصله ۳۵۰ کیلومتری هدف را شناسایی و از ۲۵۰ کیلومتری رهگیری مینماید و توانایی هدفگیری از فاصله ۲۰۰ کیلومتری، تا ارتفاع ۲۷ کیلومتر را دارا میباشد.
واکنش روسها به نمایش اس 300 ایرانی
چند روز پس از اولین نمایش از نمونه ماکت سامانه باور 373 خبرگزاری روسیه در گزارشی به «عصبانیت روسها از ساخت اس - 300 ایرانی» پرداخت و نوشت: «ایران به جهانیان سیستم دفاع ضدموشکی ساخت خود را نشان داد که باید جایگزین سیستمهای اس-300 روسی شوند که تاکنون نیز به ایران عرضه نشدهاند.» در این گزارش «ویکتور لیتوفکین» کارشناس نظامی روسی گفته بود: «نمیدانم چه سیستمی در تهران به نمایش گذاشته شد، اما با اطمینان میتوانم بگویم که ایرانیان به طور مستقل نمیتوانند مشابه اس-300 را بسازند».
وی اطمینان خاطر داده بود که حتی آمریکا هم نمیتواند چنین سیستمهایی بسازد. این کارشناس تصریح کرده بود: «زمانی چین دستگاه اس-300 پ.ام.او. را خریداری کرده بود، اولین دستگاه را چینیها تا آخرین پیچ باز کردند و سپس سعی کردند خود مشابه آن را بسازند. حدود 7 سال زجر کشیدند، اما بازهم به نتیجه نرسیدند.»
امروز جای این سؤال در محافل خبری بینالمللی باقیست که در برابر رشد تولیدات دفاعی ایران چه تحلیلی باقی میماند؟[6] به همین دلیل است که سناتور جمهوریخواه آمریکا، «رند پال» میگوید: «جنگ با ایران اشتباهی بسیار بزرگتر از جنگ با عراق است.»[7]
قدرت سایبری جمهوری اسلامی
قدرت سایبری جمهوری اسلامی نیز چندی است که مورد توجه تحلیلگران آمریکایی قرار گرفته است و از آن با ترس و واهمه یاد میکنند. مکس بوت[8] در روزنامه واشنگتن پست در این مورد مینویسد: «ایران قادر است شبکههای رایانهای آمریکا را با حملات سایبری فلج کند.» [9]
همچنین مایکل مورل و دریادار جیمز. ای. سندی وینفلد جونیور[10] در سایت خبری-تحلیلی هیل در مورد درگیری ایران و آمریکا و حملات سایبری ایران مینویسد: «ایران به حملات سایبری علیه اهداف مالی کلیدی ایالات متحده مانند خدمات بانکی آنلاین، دستگاههای خودپرداز و شبکههای سرویسدهی کارت اعتباری مبادرت خواهد ورزید. برخی از این حملات موفق خواهند بود و برخی در نتیجه سرمایهگذاریهای امنیت سایبری بخش خدمات مالی خنثی خواهند شد. حملات سایبری به بخشهای تشکیلدهنده شبکه قدرت ایالات متحده گسترش خواهند یافت و برخی از آنها خنثی خواهند شد. همچنین کشورهای عربی حاشیه خلیج فارس از حملات سایبری به زیرساختهای نفتی خود خبر خواهند داد.»[11]
بنابراین قدرت سایبری جمهوری اسلامی نیز توانایی تخریب برخی سیستمهای نظامی آمریکایی را خواهد داشت.
سعید ابوالقاضی