-
يكشنبه, ۲ شهریور ۱۳۹۹، ۱۰:۳۸ ق.ظ

تهاجم اسرائیل به جنوب لبنان در سال ۱۹۸۲ باعث شد که شاعران پست صهیونیست در زمینه صلحطلبی و مبارزه با جنگطلبی اسرائیلی اشعاری بسرایند. همزمان با آغاز انتفاضه این اشعار بیشتر شد به گونهای که حتی اشعار شاعران عرب عراقی، سوری و فلسطینی و لبنانی به عبری برگردانده شد.
پایگاه صهیونپژوهی خیبر، سنجش افکار عمومی در اسرائیل حاکی از آن است که شکاف میان مذهبیون و سکولارها در اسرائیل حادتر از تعارض میان اعراب و اسرائیل است. به گونهای که در روز ۱۴ فوریه ۱۹۹۹ همزمان با تظاهرات عظیم از سوی مذهبیون و سکولارها در بیتالمقدس برگزار شد که در هر یک از آنها تقریباً ۳۰۰ هزار تن شرکت کردند.
تعارض مذهبی
نماد این تعارض مذهبی، ترور اسحاق رابین توسط ایگال امیر، دانشجوی افراطی مذهبی بود. این ترور در پی فتوای رهبران افراطی مذهبی مبنی بر استنکاف سربازان از تخلیه شهرکها صورت گرفت. در مقابل این طیف افراطی مذهبی، نظرسنجیها نشان داده است که تنها ۴۰درصد از افراد یهودی در اسرائیل خود را مذهبی میشمارند و بیش از ۶۰درصد به خداوند اعتقاد دارند و ۱۳درصد آنها به خدا هیچگونه اعتقادی ندارند. و ۵۶درصد نیز هیچگاه در کنیسه و نمازهای جمعی یهودیان شرکت نمیجویند. شکاف میان مذهبیون و غیرمذهبیون که از موضوعات مورد توجه جامعهشناسان پست صهیونیست است، با توجه به روند مهاجرت یهودیان غیرمذهبی هر روز دامنه جدیدتری به خود میگیرد. پست صهیونیسم در طول یک دهه گذشته به تدریج از محافل آکادمیک به حوزههای شعر، فیلم، رمان، موسیقی و تئاتر منتقل شده است. یکی از اولین فیلمهایی که مضمون پست صهیونیستی داشت، فیلمی بود که توسط «رام لوی» ساخته شد. این فیلم درباره تراژدی اشغال فلسطین و اخراج اعراب بود. البته از پخش این فیلم ممانعت به عمل آمد. لوی در سال ۱۹۸۶ موفق شد فیلم «من احمد هستم» را تهیه کند این فیلم نحوه برخورد اسرائیلی ها با فلسطینیها را به تصویر میکشید.
فیلم پست صهیونیستی «بیت»
فیلم پست صهیونیستی «بیت» نیز توسط «آموس گیتائی» و «آنسوی تبعید» توسط «دیوید بن شیریت» ساخته شدهاند. در فیلم نخست نحوه تصرف خانههای فلسطینیها و جایگزینی آنان توسط یهودیان به تصویر کشیده شده و در فیلم دوم داستان ماجراهای پیش آمده برای سه آواره زن فلسطینی تصویر شده است. سریال ۲۲ قسمتی تکوما(رستاخیز) همزمان با پنجاهامین سالگرد تشکیل اسرائیل از جمله فیلمهای پست صهیونیستی بود که تمام آنچه را که مورخین و جامعهشناسان پست صهیونیست میگفتند با ظرافت خاصی به تصویر کشیده بود. پخش این فیلم از تلویزیون اسرائیل انتقادات بسیار فراوانی را از طرف یهودیان افراطی و صهیونیستها به دنبال آورد. تهاجم اسرائیل به جنوب لبنان در سال ۱۹۸۲ باعث شد که شاعران پست صهیونیست در زمینه صلحطلبی و مبارزه با جنگطلبی اسرائیلی اشعاری بسرایند. همزمان با آغاز انتفاضه این اشعار بیشتر شد به گونهای که حتی اشعار شاعران عرب عراقی، سوری و فلسطینی و لبنانی به عبری برگردانده شد.
پست صهیونیسم در حوزه موزیک
پست صهیونیسم در حوزه موزیک نیز سربرآورد به گونهای که آویو جفن ستاره پاپ در اسرائیل در قالب یکی از ترانههای خود نظامیگری اسرائیل را مورد نقد قرار داد. رمان، دیگر حوزهای بود که پیامهای پست صهیونیستها را در قالب داستانهای کوتاه خود منتقل میکرد.
بسیاری از داستانهای کوتاه مصری و حتی فلسطینی به زبان عبری برگردانده شدهاند. نویسندگانی چون «آلبرت سویسا» ، «سامی میخائیل» ، «اسحاق لائور»و «دیوید گروسمن» از جمله نویسندگانی بودند که در این حوزه آثاری را تألیف کرده، از اوایل دهه ۱۹۸۰ نیز بازیگران تئاتر پست صهیونیست به میدان آمدند. «هانوخ لوین» اولین شخصی بود که گفتمان صهیونیستی را در حوزه تئاتر به چالش طلبید. در طول این دهه تئاترهای زیادی توسط اعضای «جنبش اینک صلح» به روی صحنه رفت. این بازیگران رفتار نظامیگری اسرائیل را از سال ۱۹۶۷ به شدت مورد انتقاد قرار دارند. این تئاترها با عنوان «بازی اینک صلح» مشهور شدهاند. اسحاق لائور رماننویس مشهور پست صهیونیست در سال ۱۹۸۹ تئاتری با عنوان «ابراهیم به ارتش برمی گردد» ساخت. وی در این اثر سیاستهای اعلام شده توسط اسرائیل در هنگام اشغال فلسطین را با سیاستهای نازیها مقایسه کرده بود. این اثر توسط مقامات صهیونیستی توقیف شد. در دهه نود بهتدریج مقالات پست صهیونیستی نیز به مطبوعات راهیافت به گونهای که در ۱۵ اکتبر سال ۱۹۹۵ تمامی مطالب مطرح شده در سمپوزیوم پست صهیونیسم بهویژه مطالبی که درباره آینده اسرائیل بود، در روزنامههای این رژیم درج شد.
نویسنده: ناصر حسنپور
لینک کوتاه: http://khbn.ir/1KCv5