-
جمعه, ۲۱ شهریور ۱۳۹۹، ۱۱:۳۵ ب.ظ

به طور کلی میتوان گفت مصوربودن، رنگیبودن صفحات، طرح جلد جذاب و خلاصهنویسی مناسب، برخی از ویژگیهای مثبت این کتاب میباشد. همچنین غلطهای املایی فاحش و متعدد، عدم استفاده از آمار متاخر و جدید (نسبت به سال طبع)، عدم استفاده از منابع متعدد، عدم ارجاع به این منابع و عدم توضیح کاملتر در برخی موارد مهم از نقاط منفی این کتاب است.
پایگاه صهیونپژوهی خیبر، سرزمین زیتون و سنگ، تکهای کوچک از این کره خاکی است که تاریخ سیاسی کوتاه اما تاریخ ادیانی و بشری بسیار طولانی و به قدمتی نزدیک به حیات انسان دارد. این سرزمین کوچک، خواستگاه پیامبران و ادیان مختلف ابراهیمی، مأمنی برای خداجویان و در عین حال هدفی برای جنگهای متعدد در طول تاریخ بوده است.
شناخت این سرزمین، تاریخ پرفراز و نشیب آن، وضعیت حال و آیندهای که برایش متصور است، و همچنین تاثیر و نتایجی که در آینده کل خاورمیانه خواهد داشت، موضوع مهمی است که «موسسه فرهنگی شهید آوینی» را برآنداشت تا قدمی برای شناساندن این منطقه بحرانزده و بحرانزا بردارد.
کتاب حاضر «اسرائیل شکستنی است»، کتاب دوم پروندهای برای این موضوع است. این کتاب به کوشش خانمها، الهه کریمی و ریحانهرفیعی جمعآوری شده است. کتاب اول این پرونده به موضوع فلسطین پرداخته است. کتاب حاضر که بخش دوم این پرونده است، تلاشی است برای تمرکز بر اسرائیل، تاریخ آن و حال حاضرش. این کتاب در سال ۱۳۸۷، توسط موسسه فرهنگی شهید آوینی در قطع وزیری به زینت طبع مزین گشته است.
تاریخ یهودیان و دین یهودیت
این کتاب سه فصل اصلی دارد. در فصل اول نگاهی اجمالی به تاریخ یهودیان و دین یهودیت شده است. از آنجایی که میتوان گفت شناخت دین یهودیت و حتی تاریخ یهودیان بدون رجوع به تورات امکانپذیر نمیباشد، این کتاب نیز سعی کرده در جاهای مختلف به این منبع دینی و تاریخی رجوع داشته باشد. همچنین عقاید و احکام مذهبی یهود، اعیاد یهود و فرقههای یهودیت از موضوعاتی است که از دید این فصل کتاب دور نمانده و به طور خلاصه بدان پرداخته شده است.
نکتهای که با کمی مداقه میتوان در مورد این فصل ذکر کرد، ارجاع و بهرهگیری نویسنده این فصل به قرآن کریم میباشد. تورات ظاهری تاریخی دارد و میتوان گفت که سیر تاریخی قوم یهود و پیامبرانش را از حضرت آدم تا ویرانی اورشلیم و جلای بابل و حوادث پس از آن را بیان میکند. از طرف دیگر نویسنده، این کتاب را تحریفشده و نامطمئن در نظر میگیرد و میکوشد با ارجاع به برخی آیات قرآن، تکیهگاهی محکم برای کاملکردن اطلاعات خود گردآورد.
اینکه نویسنده از مطالب تورات به عنوان شواهد تاریخی استفاده میکند اما در برخی جاهای خاص به قرآن ارجاع میدهد، عدم استقلال قلم و نگاه نویسنده را میرساند که البته برای کتابی در این سطح که کتابی در سطح معرفی به عموم مردم میباشد، قابل قبول و اغماض و حتی حمایت است. نویسنده در ادامه، بخشهای مختلف کتاب تورات را معرفی میکند.
پیدایش پروتکلهای صهیونیسم
فصل دوم این کتاب به موضوع «صهیونیسم» میپردازد. پیدایش پروتکلهای صهیونیسم، در این فصل توضیح و سپس کتاب به موضوع مهم هولوکاست میرسد. معنای هولوکاست، پیشینه و تاریخ آن در این فصل توضیح داده میشود. نویسنده سعی کرده به طول خلاصه هولوکاست را معرفی، شواهدی علیه آن ارائه و آن را رد کند و البته این مهم را به طور قابل قبولی به انجام میرساند.
مسیحیت صهیونیستی
سپس در ادامه فصل دوم، مسیحیت صهیونیستی و همچنین یهودیان صهیونیستی آمریکا معرفی میشوند. در این بخش به یک معرفی ظاهری از ایشان اکتفا شده و امکانات و موسسات زیرمجموعهشان معرفی میگردند که به نظر نگارنده، بهتر بود در این قسمت، که یکی از مهمترین بخشهای کتاب میتوانست باشد، بهتر و کاملتر از این عمل کرد. به علل حمایت مسیحیت صهیونیست و عوامل موفقیت یهودیان صهیونیستی آمریکا در اقتصاد و جایگاه اجتماعی و سیاسیشان، بیشاز این پرداخت و زوایای این موضوع را بهتر روشن کرد.
نظام حکومتی رژیم اسرائیل
فصل سوم به اسرائیل حال حاضر پرداخته و نظام حکومتی آن را تشریح میکند. همچنین در ادامه این بخش سازمانهای دولتی، احزاب، سازمانهای امنیتی، موسسات راهبردی، دانشگاههای مهم و ساختار اجتماعی-نژادی آن شرح مختصر داده شدهاند.
نقدی کوتاه
به نظر میآید این کتاب به طور کامل و درست به ساختار اجتماعی اسرائیل نپرداخته است. نویسنده این کتاب، وجه مشترک گروههای مختلف نژادی در این کشور را «دیانت یهودی» معرفی میکند. حال آنکه دیانت یهودی نمیتواند حلقه اتصال جامعه با برخی گروهها مانند اسرائیلیهای لاییک باشد. «نژاد یهودی» را میتوان نقطه اتصال بهتری برای گروههای مختلف این کشور درنظرگرفت. جا داشت در همین قسمت از کتاب، برخی دیگر از اقلیتها و گروههای اجتماعی فعال اسرائیل مانند بهائیت نیز معرفی و بررسی میشدند.
فصل سوم به موضوع ماهیت و ویژگیهای اسرائیل پرداخته است؛ کشتارها و قتلعامهای این رژیم برای استحکام بنای خود و جنگهای اعراب و اسرائیل نیز به اختصار توضیح داده شدهاند. بهتر بود که نبردهای مهم از جمله جنگ 6 روزه و نبرد ۳۳ روزه اسرائیل به تفصیل بیشتری مورد توجه قرار گیرند. این فصل نیز با معرفی برخی از رهبران اسرائیل به پایان میرسد اما نبود روندی مشخص در ترتیب قرارگرفتن این افراد اعم از حروف الفبا، میزان اهمیت، تاریخ مرگ و... خودنمایی میکند.
به طور کلی می¬توان گفت مصوربودن، رنگیبودن صفحات، طرح جلد جذاب و خلاصه¬نویسی مناسب، برخی از ویژگی¬های مثبت این کتاب می¬باشد. همچنین غلطهای املایی فاحش و متعدد، عدم استفاده از آمار متاخر و جدید (نسبت به سال طبع)، عدم استفاده از منابع متعدد، عدم ارجاع به این منابع و عدم توضیح کامل¬تر در برخی موارد مهم از نقاط منفی این کتاب است.
ایلیا خراسانی
لینک کوتاه: http://khbn.ir/tjsZhLg