-
شنبه, ۱۲ مهر ۱۳۹۹، ۰۴:۰۰ ب.ظ

«علی الهویدی» بیان داشت که جامعه بینالملل باید از طریق فشار بر رژیم اسرائیلی و نابودی اشغالگری و بازگرداندن حقوق فلسطینیها و بازگشت آوارگان مسئولیت خود را بپذیرد.
پایگاه صهیونپژوهی خیبر، براساس آمار ثبتشده در سال گذشته، آمار آوارگان فلسطینی در مناطق فلسطینی به حدود ۴۱ درصد رسیده است، ۲۶ درصد ساکنان کرانه باختری را آوارگان تشکیل میدهند، در حالی که در نوار غزه این میزان به ۶۴ درصد رسیده است (بیشتر جمعیت نوار غزه فلسطینیانی هستند که از مناطق اشغالی ۱۹۴۸ و در همان روزها و هفتههای نخست اشغال فلسطین، آواره و رانده شدند). بر اساس آمار اعلامشده، ۳۹ درصد آوارگان فلسطینی، زیر پانزده سال دارند، این در حالی است که آمار افراد سالخورده پناهنده و غیرپناهنده بالای ۶۰ سال، به حدود پنج درصد میرسد. آمار آژانس امدادرسانی و کاریابی آوارگان فلسطینی وابسته به سازمان ملل (آنروا) به حدود ۶ میلیون آواره فلسطینی تا سال ۲۰۱۸ اشاره میکند که این تعداد تقریباً نیمی از جمعیت فلسطینیان جهان را تشکیل میدهد که تعداد آنها حدود ۱۳ میلیون نفر است.
در همین رابطه محمد فاطمیزاده، خبرنگار پایگاه صهیونپژوهی خیبر با «علی الهویدی» مدیرکل مؤسسه دفاع از حقوق آوارگان در لبنان گفتوگو کرده است که شرح آن از نظر میگذرد. (این مصاحبه پیش از سال 1399 انجام شده و در تاریخ فعلی بازنشر شده است).
خیبر: نقش راهپیماییهای بازگشت در احیاء حقوق فلسطینیها برای بازگشت به سرزمینهای اشغالیشان را چگونه ارزیابی میکنید؟
پس از ۷۱ سال از اشغال فلسطین و یومالنکبه، بیش از یک سال و نیم است که فلسطینیها این راهپیمایی را برگزار میکنند و در آن بر حق خود برای بازگشت به سرزمینشان سخن میگویند که همین امر علاوه بر ناکام گذاشتن پروژه صهیونیستی برای فراموشی حق بازگشت فلسطینیها موجب اهتمام و توجه جامعه بینالملل به این موضوع نیز شده است. بنابراین جامعه بینالمللی باید نسبت به پیام آوارگان توجه داشته باشد که در آن تاکید میکنند سیاست دوگانهای در حقشان اعمال شده است. جامعه بینالملل باید از طریق فشار بر رژیم اسرائیلی و نابودی اشغالگری و بازگرداندن حقوق فلسطینیها و بازگشت آوارگان مسئولیت خود را بپذیرد.
خیبر: پروژه موسوم به معامله قرن چه تاثیری در به حاشیه راندن و فراموشی حق بازگشت فلسطینیها دارد و چگونه باید با آن مقابله کرد؟
معامله قرن تمام مسأله فلسطین را هدف گرفته است، نه فقط آوارگان و حق بازگشت را. توقف همکاری آنروا با آمریکا نیز مقدمهای برای نابودی حق آوارگان محسوب میشود. تلاشهایی برای کاهش تعداد آوارگان در جریان است و درصدد هستند تعریف آواره را تغییر دهند که این با عرف و قوانین بینالمللی و معیارهای انسانی در تضاد است.
خیبر: علت قطع کمکهای دولت آمریکا به سازمان آنروا چیست و چه جایگزینی برای آن دارید؟
هدف راهبردی آمریکا از این اقدام تلاش برای فشار بر سازمان آنروا است و به این سیاست ادامه میدهد و حتی به کشورهای حامی آنروا نیز فشار وارد میکند تا از این سازمان حمایت معنوی و سیاسی هم نکنند. آمریکاییها در شورای امنیت نیز اتهاماتی مبنی بر حمایت از تروریسم و غیره را به سازمان آنروا وارد کردند تا وجهه آن را تخریب کنند. جایگزینی برای آنروا یعنی چشمپوشی از حق آوارگان و مسئولیت در قبال آنها و تبرئه اشغالگری اسرائیل.
آنروا باید تا زمان بازگشت آوارگان به کار خود ادامه دهد و این قطعنامه سازمان ملل است. ما بر روی تداوم راهپیماییهای بازگشت و اجراییشدن انتفاضه در کرانه باختری و قدس حساب میکنیم تا خسارتهای بیشتری به دشمنان وارد شود و از فلسطین خارج شوند. مقاومت نیز در قدس باید ادامه یابد و بدین صورت هم معامله قرن باطل میشود و هم پروژههای صهیونیستها و آمریکا.
خیبر: برخورد و تعامل کشورهای پیرامون فلسطین مانند لبنان و سوریه و اردن را در برخورد با آوارگان و پناهندگان فلسطینی چگونه میبینید؟ آیا امکان بازگشت این آوارگان به فلسطین وجود دارد؟
متاسفانه لبنان با آوارگان فلسطینی رفتار انسانی ندارد و آنها از حقوق اقتصادی و اجتماعی محروم هستند. تشدید فشارها بر این آوارگان فلسطینی که ۷۰ سال است در لبنان حضور دارند، موجب افزایش مشکلات اقتصادی و اجتماعی خواهد شد. میزان بیکاری در اردوگاه فلسطینی در لبنان به ۵۶ درصد رسیده است و میزان فقر ۷۱ درصد است. میزان بیسوادی نیز بیش از ۲۵ درصد میباشد و البته این آمارها برای ۲۰۰۸ توسط مرکز پژوهشهای فلسطینی در رامالله است. طبیعتاً اکنون در سال ۲۰۱۹ بیشتر است. ازدحام ساکنان اردوگاهها زیاد است و حدود ۳۰ هزار آواره فلسطینی مهاجرت کرده از سوریه نیز در این اردوگاهها حضور دارند و فقر را بیشتر کرده است. این وضعیت موجب مهاجرت فلسطینیها به خارج لبنان و ایجاد مشکلات اقتصادی و اجتماعی و امنیتی میشود که هم لبنان و هم فلسطین از آن ضرر خواهند کرد. بنابراین اعطای حقوق آوارگان فلسطینی در واقع حمایت از فلسطین و لبنان است.
باید با آوارگان فلسطینی در لبنان مانند آوارگان فلسطینی در سوریه برخورد و تعامل و رفتار شود. سیاستمداران لبنانی بیان میدارند که اعطای حقوق به آوارگان فلسطینی موجب بقای آنها در لبنان خواهد شد؛ اما من سوال میکنم آیا آوارگان فلسطینی در سوریه که از حقوق اقتصادی و اجتماعی برخوردارند، حق بازگشت خود را فراموش کردهاند؟ آوارگان فلسطینی در اردن نیز از حقوق اجتماعی و اقتصادی و حتی سیاسی برخوردارند، اما به هیچ وجه حق خود برای بازگشت به وطنشان را فراموش نکردهاند. اعطای این حقوق موجب توانمندی آوارگان فلسطینی برای زندگیکردن با کرامت و تداوم ایفای نقش برای بازپسگیری حق بازگشتشان میشود.
خیبر: انتفاضه اسیران فلسطینی در زندانهای اشغالگران چه فشاری بر صهیونیستها وارد میکند؟
این انتفاضهها همیشه نور امید را روشن میکند و اسیری که اینگونه مقاومت میکند، پیروز خواهد شد. صهیونیستها تمامی اقدامات زورگویانه و ظلمها را علیه این اسیران انجام میدهند. این انتفاضه ادامه خواهد داشت و در برابر زندانبانها خواهند ایستاد.
وحدت فلسطینی برای مقابله با معامله قرن و حملات علیه سازمان آنروا و حق بازگشت و اشغالگری در سطح مردم و اسیران فلسطینی با قدرت ادامه دارد. اشغالگری باید از بین برود و اراده این کار در میان فلسطینیها وجود دارد و در سطوح مختلف در جریان است.
لینک کوتاه: http://khbn.ir/RSeIE