-
پنجشنبه, ۱۷ مهر ۱۳۹۹، ۰۷:۰۰ ب.ظ

اعراب و سعودیها که پرچمدار حمایت از اسرائیل هستند قطعاً نمیتوانند حمایت و دفاع خاصی از رژیم صهیونیستی انجام دهند و اساساً چنین کاری در توان اعراب و به خصوص عربستان نیست؛ مخصوصاً اینکه اکنون در برابر جریان صهیونیستها و همپیمانان عربی آن بلوکی قدرتمند به نام جمهوری اسلامی در منطقه شکل گرفته است.
پایگاه صهیونپژوهی خیبر، پایگاه صهیونپژوهی خیبر به جهت بررسی وضعیت رژیم صهیونیستی و جایگاه جمهوری اسلامی در مسئله فلسطین، گفتگویی با «دکتر سعدالله زارعی» استاد دانشگاه و کارشناس مسائل بینالمللی انجام داده است؛ در ادامه متن مصاحبه تقدیم میگردد. (این مصاحبه پیش از سال 1399 انجام شده و در تاریخ فعلی بازنشر شده است).
خیبر: وضعیت داخلی اسرائیل به چه شکلی است؟
یهودیان و صهیونیستها در داخل اراضی اشغالی وضعیت مناسبی ندارند و دارای قدرت گذشته نیستند. اسرائیلیها در مواجه با گروهی که چندان قدرتمند نیست در وضعیت دفاعی قرار گرفتهاند؛ وضعیت اسرائیل که روزی مدعی بود چهارمین نیرویهوایی برتر و پنجمین ارتش برتر جهان است، در مواجه با گروهی در محاصره به نام حماس کاملاً دچار تغییر شده و رژیم صهیونیستی خواهان امضای توافق آتشبس با حماس است؛ این یعنی اسرائیل عملاً میخواهد کاری کند تا حماس کاری با این رژیم نداشته باشد و البته حماس نمیپذیرد توافق آتشبس دائمی با اسرائیل را امضاء کند؛ بنابراین صهیونیستها نیز نمیتوانند از خودشان دفاع کنند و در موضع ضعف قرار دارند.
خیبر: دولتهای عربی و سعودیها میتوانند کمکی به اسرائیل داشته باشند؟
اعراب و سعودیها که پرچمدار حمایت از اسرائیل هستند نیز قطعاً نمیتوانند حمایت و دفاع خاصی از رژیم صهیونیستی انجام دهند و اساساً چنین کاری در توان اعراب و به خصوص عربستان نیست؛ مخصوصاً اینکه اکنون در برابر جریان صهیونیستها و همپیمانان عربی آن بلوکی قدرتمند به نام جمهوری اسلامی در منطقه شکل گرفته است.
خیبر: با این اوصاف رژیم صهیونیستی در موضعی ضعیفتر از همیشه قرار گرفته و دولتهای غربی و عربی نمیتوانند کمک خاصی به آن داشته باشند؛ علاوه بر همه این موارد شما معتقد هستید جمهوری اسلامی بلوکی در برابر اسرائیل و همپیمانان اوست؛ درخصوص اهمیت جمهوری اسلامی در معادلات و مسائل مربوط به فلسطین بیشتر توضیح دهید.
در دورانی که ماجراهای «اسلو» و «مادرید» حدفاصل سالهای ۱۳۷۰ تا ۱۳۷۳ مطرح بودند و قطار اسلو و مذاکرات سازش بهراه افتاده بود، برخی گروههای فلسطینی به همراه عربها، اروپاییها، آمریکا، سازمان ملل و بسیاری از کشورهای اسلامی سوار بر آن بودند و یا در برابر این جریانات سکوت اتخاذ کرده بودند؛ در این شرایط تنها یک کشور به نام جمهوری اسلامی با این روند مخالف بود و ایران نیز در شرایط ضعف قرار داشت؛ درحالی که در این دوران اسرائیل، آمریکا و اروپاییها در اوج قدرت قرار داشتند.
در چنین شرایطی که همه سوار بر قطار اسلو بودند، کنفرانسی توسط وزارتخارجه جمهوری اسلامی برگزار شد و سخنرانها یکی پس از دیگری در این نشست اعلام میکردند که ایران چنانچه به مخالفت خود ادامه دهد متضرر خواهد شد، چراکه همه کشورها با این طرح و روند موافق هستند.
یکی از سخنرانهای جمهوری اسلامی در این کنفرانس «دکتر ملکی»، معاون وزیر خارجه خطاب به موافقان اسلو اعلام کردند: چنانچه قطار اسلو توان حرکت و به نتیجهرسیدن بدون جمهوری اسلامی را داشت، قطعاً بدون همراهی ایران حرکت میکرد.
بنابراین زمانی که جمهوری اسلامی چندان قدرتمند نبود، قطار اسلو نمیتوانست به درستی حرکت کند و به مقصد برسد؛ اما اکنون جمهوری اسلامی در موضع قدرت دارد و همانگونه که قطار اسلو بدون همراهی ایران حرکت نمیکرد، طرح قرن که اخیراً مطرح شده نیز به مقصد نمیرسد.
اگرچه طراحان معامله قرن در زمینه عادیسازی روابط کمی موفق بودند، اما این پایان کار نیست؛ کما اینکه موضع واحد فلسطینیها نیز نشانداد که مسئله به این سادگیها نمیتواند حل و فصل شود. واقعاً حل مسئله ۶ یا ۷ میلیون آواره مسئله سادهای نیست و صهیونیستها نمیتوانند این قضیه که ۷۰ سال ادامه داشته را با برگزاری چند نشست حل کنند و به نتیجه برسانند.
خیبر: تشکر استاد؛ ممنون از توضیحاتی که ارائه فرمودید.
لینک کوتاه: http://khbn.ir/n8G8ia0