-
شنبه, ۱۹ مهر ۱۳۹۹، ۱۱:۱۹ ب.ظ

سپاه نخبگان «کا گ ب» افراد بسیار نخبه و حرفهای بودند که شوروی آنها را در اروپا مستقر کرد و به عنوان یک نقطه ضعف و چالش اطلاعاتی برای سرویسهای اطلاعاتی اروپا به حساب میآمدند.
پایگاه صهیونپژوهی خیبر، کتاب «اسناد میتروخین: کاگب و جهان»، اثری است که بر اساس اسناد و پروندههای «کا گ ب» نوشته شده و حاوی اطلاعات مهم و ارزشمندی برای مخاطب درباره سیاستهای شوروی در قبال بلوک غرب و در جریان جنگ سرد است. این اسناد توسط واسیلی میتروخین افسر بایگانی «کا گ ب» به دست بلوک غرب رسید. وی در سال ۱۹۲۲ و در روسیه مرکزی به دنیا آمد. ایام جوانی او مصادف با شروع جنگ جهانی بود لکن به جبهه شرق اعزام نشد.
او در سن نوجوانی و جوانی علاقه زیادی به بایگانی اسناد تاریخی داشت و بنابراین در سال ۱۹۴۱ اجازه یافت به جای اعزام به جبهه شرق تحصیلات خود را به عنوان بایگان ادامه دهد. این اجازه به دلیل اهمیت فوقالعادهای بود که رژیم استالین به اسنادش میداد. به همین منظور واسیلی میتروخین در قزاقستان در جایی دور از جنگ به کار خود ادامه داد.
واسیلی میتروخین در بین سالهای ۱۹۷۳ و ۱۹۸۳ ناظر انتقال کل بایگانی اطلاعات خارجی دفاتر به اداره کل اول خارجی در یاسه نوو بود و تقریبا هر روز یادداشتها و اسناد گزیده شده را از جیبش خارج و در کف ویلای خود پنهان کرده بود. او که به بایگانیهای اطلاعات خارجی دسترسی داشت، پروندههایی که هویت واقعی سپاه نخبگان «کا گ ب» را که تحت نامهای مستعار به عنوان اتباع خارجی به طور غیرقانونی در خارج زندگی میکردند، فاش ساخت.
سپاه نخبگان «کا گ ب» افراد بسیار نخبه و حرفهای بودند که شوروی آنها را در اروپا مستقر کرد و به عنوان یک نقطه ضعف و چالش اطلاعاتی برای سرویسهای اطلاعاتی اروپا به حساب میآمدند. دستگاه اطلاعاتی آلمان نازی توانست یک یا دو نفر از آنها را دستگیر و اعدام کند اما به گفته پیتر رایت در کتاب شناسایی و شکار جاسوس، جستوجوها برای دستگیری حتی یک نفر از آنها تا زمانی که او در اسآیاس مشغول به کار بوده، بینتیجه باقی ماند.
کتاب مزبور در چند فصل تدوین شده که هر یک از فصول به اسم کشور یا قاره خاصی است. در هر فصل به نحوه عملکرد عوامل و جاسوسهای شوروی پرداخته شد. عملکردهایی نظیر نحوه ارتباط گرفتن با رؤسایجمهور و رهبران سیاسی هر کشور مانند ارسال هدایای نقدی و هنری از طریق رابط «کا گ ب»، ارتباط گرفتن با زنان یا برادران رهبران سیاسی، کمکهای ضدجاسوسی افسران اطلاعاتی شوروی و دیگر کمکها و هدایای نقدی و غیرنقدی که از طریق جاسوس و رابط اطلاعاتی به همپیمانان شوروی اهدا میشد.
فصول این کتاب، جذاب و خواندنی است که میتوان از میان آنها به روابط شوروی و انقلاب فیدل کاسترو در کوبا و آموزش افسران اطلاعاتی دیجیآی کوبا، روابط با سالوادر آلنده گوسنز در شیلی و روابط با دیگر کشورهای آمریکای لاتین اشاره کرد. از دیگر فصول جذاب این کتاب سیاست شوروی دربارهی ایرانِ تحتِ سلطه موساد و سیا است که چگونه «کا گ ب» توانست در دربار ایران نفوذ و اهداف خود را دنبال کند.
مطالب کتاب درباره انقلاب ایران و تحلیل «کا گ ب» از شخصیت مرحوم امام(رحمه الله علیه) و اقدامات جمهوری اسلامی ایران که در پی آن منجر به تغییر سیاست شوروی در قبال ایران و جنگ تحمیلی علیه ایران داشت، بسیار مفید، جذاب و تامل برانگیز است.
اما از مهمترین فصول آن باید به فصل اسرائیل اشاره کرد. در این بخش نویسنده به روابط میان شوروی و اسرائیل از بدو تاسیس آن تا هنگامه فروپاشی اسرائیل میپردازد و بیان میدارد که چگونه شوروی پس از حمایت دیپلماتیک و تسلیحاتی از اسرائیل در سالهای جنگ اعراب و اسرائیل به ناگاه سیاستهای خود را عوض میکند و تبدیل به یکی از دشمنان اصلی شده و اعراب را علیه آن تجهیز مینماید.
کتاب اسناد میتروخین، «کا گ ب» و جهان علاوه بر بخشهای مذکور، در اثناء خود حاوی اطلاعات بسیار جالبی از شیوههای جاسوسی و ضدجاسوسی، گمراهکردن دستگاه اطلاعاتی دشمن و همچنین مبارزه سرسختانه شوروی در برابر لابی یهودیان و توطئه صهیونیسم بینالملل میباشد.
علایق سالوادر آلنده
نمایندگی سانتیاگو (نمایندگی کا گ ب) همچنین گزارش داد، کمونیستهای شیلی نگران ارتباطهای آلنده با فراماسونری هستند. پدربزرگ او استاد اعظم بزرگ فرقه ماسونی شیلی بود و خود آلنده پیش از جنگ دوم جهانی یک ماسون بوده است. کمونیستها به «کا گ ب» شکایت کردند که لژ ماسونی او در میان بورژواهای طبقه متوسط و پایین ریشه عمیقی داشت. آلنده شبیه هیچ یک از رهبران کلیشهای مارکسیست نبود. او در جریان دیدارش در هاوانا در دهه ۱۹۶۰ به طور خصوصی از همراهان کاسترو به خاطر ذائقه اشرافیتش مورد تمسخر قرار گرفته بود، علاقهاش به شرابهای خوب، اثر هنری گرانقیمت، لباسهای خوشدوخت و زنان شیک.
شناخت «کا گ ب» از مرحوم امام(ره)
نمایندگی تهران قاطعانه دشمن مرحوم امام باقی ماند، نمایندگی گزارش داد که او کمونیستهای ایران را به عنوان دستنشاندههای مسکو محکوم کرده بود و از کودتای کمونیستی در ماه آوریل در افغانستان که معتقد است فرآیند تبدیل این کشور را به یک رژیم اسلامی متوقف کرده است، عصبانی میباشد. نمایندگی با اینکه متوجه افزایش حمایت مردمی از آیتالله خمینی(ره) شده بود، معتقد است که او نمیخواست خودش جای شاه را بگیرد.
هدف او اکنون رهبری روند تبدیل ایران به یک جمهوری اسلامی است که به وسیله عالمان مذهبی شیعه اداره میشد، بود. شکست «کا گ ب» در شناخت نیات آیتالله خمینی(ره) نه از فقدان اطلاعات مخفی، بلکه از این واقعیت ناشی میشد که به خود زحمت نداده بود تا نوارهای سخنرانی او را که آنچنان واکنش احساسی بزرگی در مسجدهای ایرانی داشت مطالعه کند. سیا هم همان اشتباه را کرد.
موفقترین مامور نسل اول شوروی در اسرائیل
احتمالاً موفقترین مامور از اولین نسل ماموران شوروی که در اسرائیل نفوذ کرد، متخصص بیماریهای واگیردار آوراهام مارکوس کلینبرگ بود که در سن سی سالگی به وسیله نخستوزیر اسرائیل در آوریل ۱۹۴۸ برای کار بر روی سلاحهای شیمیایی و میکروبی استخدام شد. کلینبرگ بعداً یکی از بنیانگذاران و نایبرئیس مؤسسه تحقیقات زیستشناختی اسرائیل در نسطونا واقع در جنوب شرقی تلآویو شد. او به کار برای سرویسهای اطلاعاتی شوروی و آلمان شرقی برای مدت چشمگیر ۳۵ سال ادامه داد.
لینک کوتاه: http://khbn.ir/hVaOF