-
سه شنبه, ۲۲ مهر ۱۳۹۹، ۱۰:۰۱ ق.ظ

یگانه مرجع تاریخی یهود ایران پس از اصلاحی ظاهری، همچنان با تمام نواقص و ضعفهایش پابرجا بر این قله رفیع ایستاده است. آن هم ده سال پس از مرگ لوی و ۳۵ سال پس از انتشارش.
پایگاه صهیونپژوهی خیبر، زندگی انگلی یهود برای بسیاری از تاریخنگاران قابل توجه است، نه از این بابت که حلزونهایی خانه به دوش در حال گذار تاریخی هستند، بلکه باید دید که چگونه خود را به این حال و روز عادت دادهاند. کتاب «از جولانگاه استر تا وادی صهیون» نوشته استاد علیرضا سلطانشاهی است. بخش چهارم از این کتاب را به مخاطبان محترم تقدیم میکنیم.
استخراج تناقضها، مطالب غیرواقع و مقاصد پنهان لوی در کتاب تاریخ یهود ایران، به طور کلی مورد توجه این نقد ۸۰ صفحهای (در کتاب دوم پژوهه صهیونیت) بوده است، به گونهای که محققین با رویت این نقد میتوانند بسیاری از اشکالات علمی و دیدگاهی حبیب لوی را در کتاب تاریخ یهود ایران به درستی دریابند.
شاید به همین دلیل وارثان لوی بر آن شدند تا این یگانه مرجع تاریخی یهود ایران را پس از اصلاحی ظاهری، همچنان با تمام نواقص و ضعفهایش پابرجا بر این قله رفیع داشته باشند. آن هم ده سال پس از مرگ لوی و ۳۵ سال پس از انتشار کتاب.
تنها منبع به طول چهار دهه
بدین ترتیب افراد مطلع در این عرصه به کار گرفته شدند و هوشنگ ابرامی یکی از آنهاست. وی آغاز کار خود را در این مسیر اینگونه توضیح میدهد: صبح یکی از روزهای تابستان سال ۱۹۹۵، تلفن دفتر کارم به صدا درآمد. گوشی را برداشتم. مردی محترم موقرانه خود را معرفی کرد: من دکتر ابنر لوی پسر دکتر حبیب لوی هستم و بعد با کلامی محبتآمیز از نوشتههای من در زمینه یهودیان و یهودیت تمجید کرد. من هرگز دکتر حبیب لوی را ندیده بودم و با کسی از خانواده ایشان نیز آشنایی نداشتم. اما چاپ اول کتاب لوی را خوانده بودم و بارها به آن رجوع کرده بودم.
اسحاق بن زوی در سفری به تهران در سال ۱۹۳۴ به عنوان دوست لوی در جریان این اعتقاد قرار میگیرد. ظاهراً زوی نیز در مورد تاریخ یهود، تحقیقاتی داشته است. لوی در این باره میگوید: من به صوی (زوی) اطمینان دادم که ده قبیله یهودی بر خلاف آنچه مورخان ناآشنا با تاریخ یهودیان شرق شایع کردهاند، گم شده نیستند و رد پای آنها را در ایران میتوان گرفت.
به وی گفتم به احتمال زیاد یهودیان دماوند از این اسباطاند و روزی او را به همراه خود به دماوند و گیلیارد (گیلعاد) بردم. آنچه را در ذهن درباره این قبایل دهگانه اندوخته بودم و بعد خود به صورت کتابی در آوردم که امیدوارم روزی منتشر شود، در اختیار بن زوی گذاشتم. بن زوی بعداً خود در این زمینه، کتاب معروف و کوچک نیدحه ایسرائل را منتشر کرد و اعتراف کرد که قسمتی از اطلاعات مندرج در آن کتاب را من در اختیارش قرار دادهام.
لینک کوتاه: http://khbn.ir/rB9