-
يكشنبه, ۲۳ آذر ۱۳۹۹، ۱۰:۰۱ ق.ظ

اردوغان در صحبتهای خود با قرائت شعری تحریک آمیز به حادثه جداشدن آذربایجان از ایران اشاره کرد و استقلال جمهوری آذربایجان را زیر سؤال برد. به نظر میرسد ترکیه به دنبال واکنش جمهوری آذربایجان علیه ایران است تا روابط دو کشور با مشکل مواجه شود.
پایگاه صهیونپژوهی خیبر؛ مراسم رژه پیروزی جمهوری آذربایجان در جنگ قرهباغ با حضور رئیس جمهور این کشور و یک مهمان ویژه بهنام رجب طیب اردوغان برگزار شد. در این رژه که با حضور مشترک نیروهای نظامی ترکیه انجام شد اتفاقاتی افتاد که واکنشهای زیادی را در داخل ایران بههمراه داشته است.
اردوغان، رئیس جمهور ترکیه در بخشی از سخنان خود یک شعر قدیمی آذری با نام ارس را خواند که میگوید: "ارس را جدا کردند و آن را با میلههای آهنی و سنگ پر کردند/ من از تو جدا نمیشدم، ما را بهزور جدا کردند". این شعر از جمله اشعاری است که در حوزه ادبیات تجزیهطلبانه قلمداد میشود.
پایگاه صهیونپژوهی خیبر، در گفتوگو با استاد محسن پاکآیین، سفیر سابق ایران در جمهوری آذربایجان به بررسی اظهارات تجزیهطلبانه و مداخله جویانه اردوغان پرداخت که در ادامه متن آن را ملاحظه میکنید؛
خیبر: تحلیل شما از اظهارات اردوغان در مراسم رژه ارتش جمهوری آذربایجان چیست؟
اردوغان در صحبتهای خود با قرائت شعری تحریک آمیز به حادثه جداشدن آذربایجان از ایران اشاره کرد و استقلال جمهوری آذربایجان را زیر سؤال برد. به نظر میرسد ترکیه به دنبال واکنش جمهوری آذربایجان علیه ایران است تا روابط دو کشور با مشکل مواجه شود.
با شروع جنگ قره باغ، ترکیه به دنبال معرفی خود به عنوان برادر بزرگتر آذربایجان در منطقه بود. با توجه به مقدم بودن اختلافات ارمنستان و آذربایجان و متهم بودن ترکیه به قتلعام ارامنه در سال 1915، ارمنستان ارتباطات سیاسی با ترکیه ندارد. در این جریان هم اردغان با فرصتطلبی و سوار شدن بر موج سعی کرد تا ترکیه را پیروز اول جنگ معرفی کند، با اینکه یک سرباز از ترکیه در این جنگ شرکت نداشته است.
خیبر: در صورت سردی روابط میان ایران و جمهوری آذربایجان، ترکیه چه سودی خواهد برد؟
اردوغان به نحوی ترکیه را شریک در جنگ خواند تا از فرصتهای آینده برای حضور اقتصادیش در جمهوری آذربایجان استفاده کند و در این مسیر ایران را به عنوان رقیب خودش تلقی میکند. ایران نزدیکترین و امنترین و اقتصادیترین مسیر را با جمهوری آذربایجان دارد و اگر قرار باشد که بازسازی در این کشور صورت بگیرد ایران مزایای زیادی میبرد.
از سردی روابط ایران و جمهوری آذربایجان، ترکیه سود میبرد. به همین دلیل ترکیه از ابتدای جنگ اخیر تلاش میکرد که روابط ایران و آذربایجان را سرد و شکننده توصیف کند. پشت پرده تبلیغاتی که علیه ایران صورت گرفت و ایران به فرستادن سلاح برای ارمنستان متهم شد رسانههای ترکیه بودند که کماکان به این شایعات دامن میزنند.
خیبر: موضعگیری جمهوری اسلامی ایران در برابر اظهارات اردوغان چگونه باید باشد؟
جمهوری اسلامی ایران در عین مراقبت از روابط خود با جمهوری آذربایجان، روابط خوبی را بعد از بیانات مقام معظم رهبری برقرار کرده است. از آن طرف، باید مواظب ترکیه بود. مبادا ترکیه با طرح مسائل تجزیهطلبانه به روابط ایران و آذربایجان ضربه بزند.
احضار سفیر ترکیه به وزارت امور خارجه و دیدگاههای بعضی از صاحبنظران نشان داد که ما نسبت به تمامیت ارضی کشورمان حساسیم و انشاءالله باید این رویکرد ادامه پیدا کند.
خیبر: ممنون از وقتی که در اختیار ما قرار دادید.
انتهای پیام/