-
چهارشنبه, ۱۰ دی ۱۳۹۹، ۱۰:۰۰ ق.ظ

در سال ۲۰۰۲ از سوی نیروهای آمریکایی و با هدف سنجش توان ایران در آبهای دریایی انجام گرفت. در این مانور که «میلنیوم چلنجر» نام داشت، نیروهای فرضی ایران با موشکهای کروز و قایقهای کوچک و پرسرعت در ستونهایی پرشمار به سمت ناوهای بزرگ آمریکا حمله میبردند.
پایگاه صهیون پژوهی خیبر؛ در یادداشتهای گذشته برخی از مکانیزمهای بازدارندگی جمهوری اسلامی را بررسی نمودیم. قایقهای تندرو سپاه پاسداران انقلاب اسلامی یکی دیگر از مکانیزمهای قدرت جمهوری اسلامی در بازدارندگی از جنگ بین آمریکا و ایران، است.
ایده به کارگیری قایق۲های تندرو به همراه تسلیحات سبک و نیمه سنگین، از دل احتیاجات جنگ تحمیلی و ذهن خلاق نیروهای بومی و با اتکا به توان فنی موجود بیرون آمد. هر چند در آن زمان قایقهای تندرو و فاقد تجهیزات پیشرفته ارتباطی، ناوبری و تسلیحات قابل توجه بودند، اما عملکرد موثر آنها باعث حفظ این رده از شناورهای تندروی مختلف با گستره متنوعی از تجهیزات در حال پاسداری در آبهای خلیج همیشه فارس هستند.
شناورهای ذوالفقار
نسل جدید شناورهای تندروی سپاه که با نام ذوالفقار معرفی شده است، یک شناور گشت دریایی بوده و بر اساس ایده حمله سریع به کشتیهای دشمن طراحی و به موشکهای ضد کشتی میان برد و سامانه راداری مربوطه مجهز شده است.
موشک ضد کشتی و کروز نصر ۱ با برد ۳۵ کیلومتر پس از قرار گرفتن در خط تولید به فهرست تسلیحات این شناور تندرو اضافه شد که برد دورایستایی بهتری به این شناور در مقابله با تسلیحات ناوهای دشمن میدهد. کارآیی مناسب، سرعت بالا، مانور سریع و دریانوردی خوب را از ویژگیهای نسل جدید این شناور برشمردهاند. بدنه این شناور بر اساس استانداردهای جهانی طراحی و ساخته شده است و از پیشرفتهترین تجهیزات بومی مخابراتی، ناوبری و الکترونیکی برخوردار است. این شناور تندرو به عنوان یکی از پرتعدادترین نمونههای بعد از سالهای دفاع مقدس با حداقل ۳٫۷۵ متر، بردی برابر ۳۲۰ مایل دریایی داشته و سه سرنشین دارد.[1]
بررسی وضعیت دفاعی ایران توسط افسر سیا
پایگاه تحلیلی «آنتیوار» در مقالهای به قلم «فیلیپ جرالدی» افسر سابق سیا، به بررسی وضعیت دفاعی ایران در برابر حمله احتمالی نیروهای آمریکایی به مواضع ساحلی ایران در خلیج فارس پرداخته است. این افسر در مورد قایقهای تندرو سپاه مینویسد: در تمام تمرینات نظامی انجام شده، مشخص شده است که نیروی دریایی آمریکا در مقابله با عملیات تهاجمی ایران در آبراه کم عرض تنگه هرمز با مشکلات اساسی روبرو خواهد بود. ایران در به کارگیری شناورهای سبک و قایقهای تندرو در جهت حمله دسته جمعی به اهداف بزرگ و ناوهای جنگی با هدف انجام عملیاتهای انتحاری تبحر پیدا کرده است. با وجود اینکه ناوهای جنگی آمریکا برای مقابله با این تاکتیک آموزش دیدهاند، اما تمرینات نظامی نشان داده است که این احتمال وجود دارد که شناورهای آمریکایی با دادن تلفات بالا، غرق شوند. موشکهای کروز ایران نیز تهدید مهم دیگری برای ناوهای آمریکایی است. ناوهای آمریکایی با وجود اینکه برای مقابل با این موشکها هم آموزش دیدهاند، اما وجود قایقهای تندرو همراه با این موشکها که به صورت عمودی به هدف نزدیک میشوند، میتواند موجب بروز خساراتی زیاد برای این ناوها شود.»[2]
مانور «میلنیوم چلنجر»
نویسنده مقاله فوق در پایان به مانوری اشاره میکند که در سال ۲۰۰۲ از سوی نیروهای آمریکایی و با هدف سنجش توان ایران در آبهای دریایی انجام گرفت. در این مانور که «میلنیوم چلنجر» نام داشت، نیروهای فرضی ایران با موشکهای کروز و قایقهای کوچک و پرسرعت در ستونهایی پرشمار به سمت ناوهای بزرگ آمریکا حمله میبردند.
نتایج این مانور آنقدر مخرب بود که آمریکاییها را مجبور به اتمام مانور پیش از جمعبندی نهایی کرد. مقاله فوق از شدت ضعف نیروهای آمریکایی در نبرد دریایی با نیروهای ایرانی خبر میدهد، تا حدی که نیروهای ایرانی میتوانند نیروی دریایی آمریکا در منطقه تنگه هرمز را به کلی زمینگیر کنند[3].
سریعترین شناور نظامی جهان
گفتنی است سپاه پاسداران قایقی تندرو با سرعت ۲۰۳ کیلومتر بر ساعت یا ۱۱۰ نات را آزمایش کرده است که بدون شک سریعترین شناور نظامی جهان با فاصله چند برابری از رقبا خواهد بود. جمهوری اسلامی ایران با رسیدن به این سرعت در بحث شناورهای سطحی، در حوزههای مهم و گلوگاههای حساسی مثل مواد و طراحی بدنه و پیشرانه دست به یک تحول انقلابی زده است که میتواند تا سالها، برتری قاطع ایران در نبردهای دریایی منطقه خلیج فارس را تضمین کند.[4]
مایکل مورل و دریادار جیمز. ای. سندی وینفلد جونیور[۵] نیز در سایت خبری تحلیلی هیل در مورد این قایقها مینویسد: دهها قایق کوچک و تندروی نیروی دریایی سپاه پاسداران انقلاب اسلامی جستجو برای کشتیهای نظامی و تجاری که در تنگه هستند را آغاز میکنند. حملات کوچکی در راستای ممانعت از حمل و نقل نفت از طریق تنگه صورت میگیرد. در دیگر مناطق در خلیج فارس قایقهای موشک انداز ایران جستجو برای کشتیهای آمریکایی را آغاز میکنند و اگرچه شماری از قایقهای ایرانی توسط نیروی هوایی آمریکا شناسایی و هدف گرفته میشوند، اما ایران هم شماری موشک شلیک خواهد کرد و به کشتیهای آمریکایی آسیب خواهد رساند. شماری از قایقها هم در نهایت ناوشکن موشک انداز ایالات متحده را پیدا و به آن حمله خواهند کرد.
اگرچه بسیاری از این قایقها خود مورد حمله قرار میگیرند، اما پرتاب یک موشک حوت توسط ایرانیها برای وارد آوردن آسیبهای جدی به ناوشکن آمریکایی کافی خواهد بود. ایران با استفاده از موشکهای میانبرد زیرساختهای انرژی در عربستان سعودی، امارات متحده عربی و قطر را هدف میگیرد. انتقاد از ایالات متحده به دلیل استفاده آن از نیروی نظامی به سطوحی بالاتر از جنگ عراق افزایش خواهد یافت.»[6]
ادامه دارد ….
انتهای پیام/
1 -. http://yon.ir/HQ4eh
2 - http://www.farsnews.com/printable.php?nn=13910216001036
3 - http://www.farsnews.com/printable.php?nn=13910216001036
4 - www.mshrgh.ir/421444
5-MICHAEL MORELL AND ADM. JAMES A. SANDY WINNEFELD JR
۶https://thehill.com/opinion/national-security/452905-the-frightening-reality-of-a-war-with-iran