-
دوشنبه, ۱۵ دی ۱۳۹۹، ۱۰:۰۴ ق.ظ

با وجود پیوندهای ریشهدار(در میان یهودیان اروپا و انگلیس و مارانوها) در انگلستان کاملاً طبیعی است که در دوران حکومت اولیور کرامول تکاپوی الیگارشی یهودی آمستردام برای کسب مجوز مهاجرت دسته جمعی و انبوه یهودیان به جزیره انگلیس آغاز شود.
پایگاه صهیونپژوهی خیبر؛ کتاب ۵۵۵ نوشته شمسالدین رحمانی، از مصائبی میگوید که محصول حضور صهیونیسم و اسرائیل در غرب آسیا است. متن زیر بخش دوم از کتاب ۵۵۵ است.
ناحوم سوکولو نظریهپرداز و صهیونیست مشهور در کتاب خود «تاریخ صهیونیسم» مینویسد: «در ارتش کرامول، هر سربازی یک کتاب جیبی حاوی آیههایی از کتاب مقدس به ویژه تورات در اختیار داشت. میان پاکدینان(پیوریتانها یا پیرایشگران) که اولیور کرامول مظهر و نمونه بارزی از آنها به شمار میرود و طرفداران جوداس مکابوس(یهودا مکابی، سردار یهودی در قرن دوم میلادی) شباهتهای بسیاری وجود دارد. کرامول و مکابوس هر دو جنگاوران سلحشوری بودند که به علت پایبندی به اصول و اندیشههای بزرگ و احساس مسئولیت و تعهدات در قبال آرمانی مقدس وارد میدان کارزار شده بودند… .
زندگی کرامول تحت تاثیر کتاب مقدس شکل گرفته بود. برای یافتن شخصیتی همانند کرامول نباید تاریخ باستان یا دوران اولیه تاریخ انگلیس، بلکه در صفحات تاریخ ملی یهود در کتاب مقدس به جستجو پرداخت… کرامول فرزند روحانی و با فراست تورات بود.»
سوکولو درباره پذیرش یهودیها در انگلیس مینویسد: «منشه بن اسرائیل واعظ یهودی آمستردام و مولف آثار عبری اسپانیایی، طراح اصلی پذیرش دوباره یهودیان در انگلیس و برجستهترین شخصیت نفوذگر در این رویداد تاریخی است… در محافل خاخامی منشه را فردی متظاهر و التقاطی و شاید نوعی خیالپرداز میشناختند که این برداشت هم دور از واقعیت نبود… وی یکی از بستگان نزدیک خود را به نام دیوید آباربانل در سال ۱۶۵۴ برای تسلیم طوماری به شورای سلطنتی انگلیس جهت پذیرش دوباره یهودیان به انگلیس اعزام کرد … بدین ترتیب پذیرش دوباره یهودیان به انگلیس به خاستگاه صهیونیسم تبدیل شد.»
نخستین کسی که ادعاهای مناسه(همان منشه بن اسرائیل) را پذیرفت و به مروج اصلی آن در جامعه انگلیس بدل شد، دکتر جان دوری، مبلغ و سیاح نامدار پیوریتان و به تعبیر سوکولو «دوست بزرگ یهودیان» بود … دوری تنها مبلّغ پیوند با یهودیان نبود … در همین زمان فرقهای از پیوریتانها تاسیس شد به نام «اسرائیلیان انگلیس». رهبری این گروه با جان ساورز عضو پارلمان و دوست دیگر کرامول و مناسه بود.»(1)
طرحی برای بازگشت
با وجود چنین پیوندهایی(در میان یهودیان اروپا و انگلیس و مارانوها) در انگلستان کاملاً طبیعی است که در دوران حکومت اولیور کرامول تکاپوی الیگارشی یهودی آمستردام برای کسب مجوز مهاجرت دسته جمعی و انبوه یهودیان به جزیره انگلیس آغاز شود … به هم ریزی ساختار سیاسی جامعه انگلیس فرصتی مناسب برای کسب این مجوز بود لذا خاخام مناسه بن اسرائیل از رهبران یهودیان آمستردام تکاپوی خود را آغاز کرد.
مناسه پس از مذاکرات مفصل با مقامات انگلیسی از طریق واسطههای یهودی و مارانو، به ویژه کارواخال و ارسال نامهها و رسالههای متعدد، سرانجام در ۱۶۵۵ برای دیدار با کرامول به انگلستان رفت. ورنر سومبارت مینویسد: نقش یهودیان در اقتصاد هلند چنان اهمیت یافته بود که سفر مناسه، دولت هلند را نگران کرد. حکمرانان هلندی ترسیدند که شاید این سفر، مقدمهای برای مهاجرت دسته جمعی یهودیان هلند به انگلستان باشد.»(2)
انتهای پیام/
پی نوشت؛
1 - زرسالاران یهودی، ج ۲، ص ۳۲۶
2 - زرسالاران، ج ۲، ص ۱۰۱