-
دوشنبه, ۱۳ بهمن ۱۳۹۹، ۰۴:۰۴ ب.ظ

جریان تاریخ نگاری یهود در ایران تا پیش از وقوع انقلاب اسلامی سعی بر آن داشت با تحریف تاریخ، یهود را ساکنانی معرفی کند که توسط تشیع مورد ظلم قرار گرفتهاند اما با وقوع انقلاب اسلامی تاریخ به شکل دیگری ورق خورد.
پایگاه صهیونپژوهی خیبر؛ زندگی انگلی یهود برای بسیاری از تاریخنگاران قابل توجه است، نه از این بابت که در وادی سختی به حلزونهایی خانه به دوش در حال گذار هستند، بلکه چگونه خود را به این حال و روز عادت دادهاند. کتاب از جولانگاه استر تا وادی صهیون نوشته علیرضا سلطانشاهی است. بخش اول از این کتاب را به مخاطبان محترم تقدیم میکنیم.
جریان تاریخ نگاری یهود در ایران تا پیش از وقوع انقلاب اسلامی با هدف تحقق موارد ذیل فعالیت میکرد:
1 - باستان گرایی و پیوند با سلسله باستانی از جمله هخامنشی
2 - ایجاد تصویری خشن و غیرمنطقی از اسلام به ویژه در برخورد با یهود
3 - اثبات پیشینه و سابقه دیرینه یهودیان در ایران به منظور ایجاد حق و ادعای سرزمین و حکومتی در سطح ملی
4 - مظلوم نمایی هرچه بیشتر برای یهودیان ساکن و معرفی تشیع به عنوان ریشه اصلی این ظلم
5 - تحریف تاریخ و تفسیر وقایع با هدف زدودن نقش منفی یهودیان در جریان تاریخ
پس از انقلاب اسلامی، تمرکز تصمیم گیری در این جریان از بین رفت و افراد و شخصیتهایی در ایران، اسرائیل و آمریکا با به کارگیری شیوههای جدید، شروع به فعالیت کردند. در این مرحله علاوه بر اهداف یهودیان ایرانی و عوامل آنها، تلاش کردند موجودیت فکری و مادی خود را در ایران ابقا کنند.
فصل اول: به عشق اسرائیل، با پول ایران، به کام یک مورخ
جریانات تاریخنگاری ما امروز بیش از حد اسیر بازیهای تئوریک باستانگرایی تاریخی شدند، طوری که به روایت یعقوب توکلی: از ده روایت تاریخی شاید یک روایت از آن تفکر انقلاب اسلامی باشد و این قلمها شمشیری است بر حافظه تاریخی یک ملت، تا آنچه را که درست نیست، در باور مردم بنشانند.
نویسنده کتاب از جولانگاه استر تا وادی صهیون در فصل اول درباره حبیب لوی مینویسد: آمنون نتصر در مقدمه کتاب تاریخ جامع یهودیان ایران مینویسد: «جای بسی شگفتی است که در گستره یک زمان طولانی سکونت یهودیان در ایران زمین، یهودیان آن سرزمین، جز در یک یا دو مورد، چیزی از خود که بتوان آن را تاریخ مدون یهود ایران نامید، به جای نگذاشتند.»
«حبیب لوی یکی از موثرترین تاریخ نگاران یهودی بود، هوشنگ ابرامی در این باره میگوید: پروفسور فیشر و بن زوی هر دو از کسانی بودهاند که هنگام تالیف آثار خود درباره یهودیان ایران، با دکتر حبیب لوی مراوده و مکاتبه داشتهاند و یا حضوراً با او به گفتگو نشستهاند.»
حال این سوال پیش میآید که حبیب لوی کیست و چه تاثیراتی بر روی تاریخ نگاری یهودی داشته است؟ در بخش بعدی بحث مورد بررسی قرار میگیرد.
انتهای پیام/