شوق شیعهگری بعد از پیروزی انقلاب اسلامی ایران، در سطح جهانی فزونی یافته و سرزمین فلسطین نیز از آن بی بهره نبوده است و روز به روز هم دامنه آن گسترده تر می شود. به گونه ای که «یوسف قرضاوی» (عالم معروف سنی) در نشست تقريب بين مذاهب که در دوحه برگزار شد، صریحا از شیعیان در این خصوص انتقاد کرد.
به گزارش سرویس فلسطین و مقاومت پایگاه صهیون پژوهی خیبر، بیشتر مردم فلسطین، پیرو مذهب شافعی هستند و خود شافعی رهبر این فرقه، متولد «غزه» بوده است. در میان فرقههای چهارگانه اهل سنت، نزدیکترین مذهب به تشیع از نظر علاقه و احترام به اهل بیت (ع)، شافعیان هستند و در میان رهبران مذاهب اسلامی، امام شافعی بیش از دیگران ارادت خود را نسبت به خاندان اهل بیت(ع) به ویژه امام علی(ع) و امام حسین(ع) ابراز داشته است.
علاقه به تشیع در میان فلسطينيان
شوق شیعهگری بعد از پیروزی انقلاب اسلامی ایران، در سطح جهانی فزونی یافته و سرزمین فلسطین نیز از آن بی بهره نبوده است و روز به روز هم دامنه آن گسترده تر می شود. به گونه ای که «یوسف قرضاوی» (عالم معروف سنی) در نشست تقريب بين مذاهب که در دوحه برگزار شد، صریحا از شیعیان در این خصوص انتقاد کرد. وی در سخنانش خواستار توقف تلاشهای شیعیان برای ترویج مذهب تشیع در کشورها و سرزمینهای سنی نشین شد، قرضاوی رواج تشیع در میان مردم فلسطین را فتنه نامید و گفت: «رنج دیدگان فلسطینی در تنگنا قرار گرفته اند. آنان نمی دانند با صهیونیسم بجنگند با جلوی این فتنه را بگیرند.»
نقش انقلاب اسلامی در گسترش تشیع و نهضتهای اسلامی
شیعیانی که در فلسطین مستقر بودند در طول سالهای فترت ارتباط خود را با لبنان به عنوان یکی از مراکز مهم شیعی حفظ کردند و بعد از پیروزی انقلاب اسلامی نیز این ارتباط بیشتر شد. «جهاد اسلامی، به عنوان یکی از مهم ترین جنبش های فلسطینی، پیوند مستحکمی را با حزب الله و ایران برقرار کرد و به همین واسطه نقش مهمی را در گسترش شیعه در این کشور داشت. شهید افتحی شقاقی، دبیر کل پیشین این جنبش و حامی جدی انقلاب اسلامی بارها اعلام کرد که از دهه هفتاد بود که با اسلام انقلابی از طریق آثار امام خمینی (ره) و آیت الله محمدباقر صدر آشنا شدیم، علاوه بر جهاد اسلامی جنبش های ملی و دینی دیگری در فلسطین شکل گرفت که بیشتر کارکرد فرهنگی و اجتماعی داشت، تشکلی با عنوان «اتحاد الشباب الاسلامی» در «بیت اللحم» پا گرفت که جمعتی خیریه با رویکردی تبلیغی بود. این گروه اقدام به تأسیس درمانگاه و مدرسه و برگزاری دورههای آموزشی قرآن کرد که نقش مهمی در گسترش تشیع داشت مرکز شیعی دیگری در «بیت اللحم» توسط محمد الشحاده، اداره میشود، که به سهم خود در گسترش شیعه نقش داشته است. یکی دیگر از مؤسسات پر کار در این زمینه «جمعیت الجعفریه» است که در حوالی «دبوریق» تأسیس شده و فعالیتهای گسترده ایی دارد.
شیعیان فلسطین و رژیم صهیونیستی
شماری از گروههای شیعی مذهب در اسرائيل فعال هستند، که به شکل طبیعی در حال رشد و با نهادها و گروههای ارتباط برقرار کردهاند این گروهها از نظر رژیم صهیونیستی بسیار خطرناکاند. مرکز کل آمار در قدس اشغالی در گزارش سالانه خود که در سال ۲۰۰۸م. منتشر شد، شیعیان رسمی در اسرائیل را نزدیک به ۶۰۰ نفر اعلام کرد، اما این عدد را قابل اطمینان ندانست. دقیق نبودن این آمار از این روست که شیعیانی در اسرائیل وجود دارند که به مذهب تشیع گرویدهاند، به صورت سری مراسم دینی خود را برگزار و به گونهای عمل میکنند که، شناسایی آنان برای اسرائیلی ها مشکل باشد. سایت کانال هفت يمن در صفحهای که توسط عرب های ساکن اسرائیل اداره می شود. با استناد به منابع امنیتی مطلع، شمار شیعیان اسرائیل را ۱۰ برابر تعداد اعلام شده توسط مرکز آمار اسرائیلی، یعنی نزدیک به ۶۰۰۰ نفر اعلام نمود، که این رقم با گرایش صدها نفر از اعراب اسرائیل به تشیع به ۱۰ هزار نفر هم می رسد، قدرت حاکم در اسرائيل، هر چند به هر گروهی اجازه برگزاری آزاد مراسم مذهبی را میدهد، اما به هیچ وجه استفاده از این آزادی برای زیان رساندن و به خطر انداختن امنيت تل آویو را نمیپذیرد. شیعیان به صورت دسته جمعی و بر اساس برنامههای خود، فعالیتهای خیریه انجام میدهند که معمولا به صورت فردی، انجام میشود.
برای مطالعه بیشتر رجوع کنید به:
- میررضوی، فیروزه و احمدی، بهزاد، راهنمای منطقه و کشورهای حوزه خلیج فارس
- حشمت زاده، محمد باقر، تأثیر انقلاب اسلامی ایران در کشورهای اسلامی
منبع: سید ابوالحسن نواب، درسنامه جغرافیای تشیع (تشیع در جهان معاصر)